Απέτυχε το σχέδιο σύμπραξης Axa με Deutsche Bank

Απέτυχε το σχέδιο σύμπραξης Axa με Deutsche Bank

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επαφές μεταξύ της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Axa και της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank με αντικείμενο την εξασφάλιση διεθνούς τραπεζοασφαλιστικής συνεργασίας δεν θα στεφθούν τελικά με επιτυχία.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα «Financial Times» ο διευθύνων σύμβουλος της Axa, Εντρί ντε Καστρίς, υποβάθμισε τη σημασία των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της γερμανικής τράπεζας, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για την έκταση που έλαβε το θέμα. «Ενας όμιλος σαν την Axa πραγματοποιεί διαρκώς επαφές με διάφορες πλευρές σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Δεν θεωρώ θετική την προβολή των επαφών αυτών, ειδικά όταν δεν έχει συμβεί κάτι σημαντικό», τόνισε ο κ. Καστρίς. Από την πλευρά της η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Είναι όμως σαφές, ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, η έναρξη των οποίων χρονολογείται το Μάρτιο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία με αποτέλεσμα τη διακοπή τους.

Το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων ήταν η εξαγορά της Deutscher Herold, της ασφαλιστικής μονάδας της Deutsche Bank, από την Axa, που είναι μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η γαλλική εταιρεία ενδιαφερόταν στην επέκταση του δικτύου της στη γερμανική αγορά, στην οποία δεν έχει εξασφαλίσει συνεργασία με κάποια ισχυρή τράπεζα. Σύμφωνα με τον κ. Καστρίς «η Axa διαθέτει ισχυρή παρουσία, αλλά η θέση της στη γερμανική αγορά χρειάζεται άμεση ενίσχυση». Πρόσφατα, η Deutsche Bank είχε ανακοινώσει εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Deutsche Herold, που είναι από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο των ασφαλιστικό-επενδυτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, δεν πωλείται. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η συνεργασία με την Axa δεν θα τις απέφερε αξιοσημείωτα κέρδη, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ισχυροποίηση της παρουσίας της στη γαλλική τραπεζική αγορά, κάτι που περιλαμβάνεται στους στόχους της. Πάντως η Deutsche Bank ενδιαφέρεται να συνεργασθεί με κάποια ισχυρή ασφαλιστική εταιρεία, καθώς η ζήτηση για συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα αναμένεται να αυξηθεί στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση προωθεί τη σύσταση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Axa πάντως δεν συμφωνεί με την άποψη της γερμανικής τράπεζας. Ο αριθμός των πελατών της ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των 50 εκατ., δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερο του αντίστοιχου της Deutsche, ενώ στη γαλλική αγορά εμφανίζεται πανίσχυρη. Στα σχέδιά της είναι η παροχή στους πελάτες της τραπεζικών προϊόντων, όπως τρεχούμενους λογαριασμούς και δάνεια μέσω του μεγάλου δικτύου πωλητών που διαθέτει. Ομως, η εταιρεία δεν επιθυμεί να δαπανήσει υπέρογκο ποσό στην εξαγορά μεγάλης τράπεζας και αντ’ αυτού προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συνεργασία με κάποια τέτοια, η οποία όμως δεν θα είναι η Deutsche Bank, όπως όλα δείχνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή