Μπλόκο σε πλειστηριασμούς ακινήτων μεγαλοοφειλετών από τις «συλλογικότητες»

Μπλόκο σε πλειστηριασμούς ακινήτων μεγαλοοφειλετών από τις «συλλογικότητες»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπτώσεις οφειλετών, των οποίων ο πλειστηριασμός της ακίνητης περιουσίας τους ματαιώθηκε την Τετάρτη έπειτα από δράση των «συλλογικοτήτων», δημοσιοποίησε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος.

Πρόκειται για τέσσερις νέες περιπτώσεις προγραμματισμένων πλειστηριασμών ακινήτων που ανήκουν σε εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα και οι οποίοι αν και βαρύνονται με υπέρογκες οφειλές, καλύπτονται πίσω από τη δράση των λεγόμενων «συλλογικοτήτων» και διαφεύγουν τις επιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου την Τετάρτη ματαιώθηκαν:

• Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για πλοίο υπό ιταλική σημαία, ιδιοκτησίας κυπριακής εταιρείας για συνολικές οφειλές 12,3 εκατ. ευρώ, στις οποίες οφειλές συμπεριλαμβάνονται και απαιτήσεις ναυτεργατών.

• Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για οικόπεδο και κτίριο γραφείων, καθώς και για κάθετη ιδιοκτησία (τμήμα οικοπέδου χωρίς κτίσμα) στον Δήμο Χαλανδρίου, ιδιοκτησίας ανωνύμου εταιρείας για συνολικές οφειλές 21,1 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 9 εκατ. ευρώ ήταν απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

• Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες στον Δήμο Αθήνας, στην περιοχή Ψυρρή, ιδιοκτησίας φυσικού προσώπου, για συνολικές οφειλές 2,5 εκατ. ευρώ.

• Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για μεζονέτα στη Βούλα Αττικής για χρέη ανωνύμου εταιρείας από συνολικές οφειλές 3,1 εκατ. ευρώ.

Οι χαρακτηριστικές αυτές περιπτώσεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, όπου επίσης μετά τη δράση των «συλλογικοτήτων» ματαιώθηκε η διενέργεια α) πλειστηριασμού για κατοικία στο Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1,2 εκατ. ευρώ και β) πλειστηριασμού επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο.

Τα φαινόμενα αυτά τεκμηριώνουν την άποψη ότι από τη ματαίωση των πλειστηριασμών επωφελούνται δανειολήπτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αντίστοιχα, τα ακίνητα που πλειστηριάζονται δεν αφορούν την πρώτη τους κατοικία και σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα ή ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας. Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν, άλλωστε, ότι δεν πρόκειται να βγάλουν στο «σφυρί» την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, εκτός εάν πρόκειται για πολυτελή ακίνητα ή εάν ο οφειλέτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Μετά την άτυπη συμφωνία με την κυβέρνηση, τα ακίνητα που θα ρευστοποιηθούν το προσεχές διάστημα θα είναι αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή