4 όροι απειλούν με εκτροχιασμό την επένδυση στο Ελληνικό

4 όροι απειλούν με εκτροχιασμό την επένδυση στο Ελληνικό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές διαφορές με όσα έχουν υπογραφεί και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή υπάρχουν στους όρους υπό τους οποίους ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτή για το Ελληνικό.

Το ζήτημα γεννά νέα βαθιά αβεβαιότητα και απειλεί, ενδεχομένως, να εκτροχιάσει ολόκληρη την επένδυση, εκτιμούν νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Στη Lamda Development, που ηγείται του επενδυτικού σχήματος, προσμετρούν ακόμα το εύρος των επιπτώσεων στο πολεοδομικό αλλά και στο επιχειρηματικό σχέδιο για την έκταση του πρώην αεροδρομίου. «Τα πράγματα είναι δύσκολα», αναφέρουν κύκλοι με ακριβή γνώση όσων λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Πέραν των πολλών διαδικαστικών θεμάτων που τίθενται με τους διαφόρους (16) όρους που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού, τέσσερα είναι τα βασικά ζητήματα που ενδέχεται να θέσουν τέλος στην προσπάθεια ανάπτυξης του Ελληνικού, τουλάχιστον όπως έχει δρομολογηθεί μέχρι τώρα.

1. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 στρεμμάτων.

2. Η προσθήκη του όρου για το ύψος των κτιρίων και συγκεκριμένα η φράση «σε κάθε περίπτωση, το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών». Με δεδομένο πως το σχέδιο του επενδυτή περιλαμβάνει κτίρια ύψους 170 και 200 μέτρων, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τα περίπου 150 μέτρα της Ακρόπολής, που οι αρχαιολογικές υπηρεσίες θεωρούν ως μέγιστο επιτρεπτό, γίνεται κατανοητό πως περιορίζεται η επιφάνεια δόμησης.

3. Η απαίτηση να διατηρηθεί απόσταση όχι μικρότερη των 100 μέτρων του περιγράμματος του κτιρίου του πρώην ανατολικού αεροδρομίου, αλλά και άλλων σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και κτιρίων, όπως το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα), που έχουν χαρακτηρισθεί νεότερα μνημεία.

4. Η απαίτηση το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά να διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο.

Αθροιστικά, οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο εκτιμάται πως αγγίζουν, αν δεν υπερβαίνουν, το 5% της δομήσιμης επιφάνειας του ακινήτου. Οριο πέρα από το οποίο ενεργοποιείται αναβλητική αίρεση, σύμφωνα με νομικούς, παρατηρητές της επένδυσης.

Τι ζητεί ο επενδυτής

Υπενθυμίζεται πως προχθές Τρίτη ο επενδυτής σε ενημερωτικό σημείωμα προσδιόρισε ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει το έργο, επικαλούμενος τα συμβατικά κείμενα, να μην έχουν συντρέξει μέχρι τη μεταβίβαση συγκεκριμένα γεγονότα που να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά ποσοστό άνω του 5% της δομήσιμης επιφάνειας του ακινήτου του Ελληνικού, όπως αυτή θα έχει προκύψει κατά την πολεοδομική ωρίμανση.

Το επενδυτικό σχέδιο αναπτύσσεται στην έκταση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, η οποία είναι περίπου 5.250 στρέμματα, και στην έκταση του παράκτιου μετώπου, περίπου 760 στρέμματα, μετά την αφαίρεση της έκτασης αιγιαλού και παραλίας. Το άθροισμα αυτών των δύο είναι 6.010 στρέμματα. Το 5% αυτών είναι 300,5 στρέμματα. Με αναγωγές σε ακάλυπτους, αλλά και ορόφους τα πράγματα εμφανίζονται, πράγματι, δύσκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή