Πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής λόγω υψηλών φόρων η χώρα

Πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής λόγω υψηλών φόρων η χώρα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερφορολόγηση δεν λύνει αλλά επιδεινώνει το κοινωνικό πρόβλημα, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο του δελτίο ο ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι οι υψηλοί συντελεστές έχουν καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια της Ευρώπης στη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ΦΠΑ 24%, έναντι 20,1% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29%, έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ανώτατος οριακός συντελεστής) 45%, έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως.

Η Ελλάδα έχει, επίσης, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη φορολογικούς συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με τα έσοδα αφενός από τον καπνό και το αλκοόλ, και αφετέρου από τα καύσιμα, να ανέρχονται σε 1,6% και 3,0% του ΑΕΠ, έναντι 0,8% και 1,9% του ΑΕΠ στην Ευρώπη, αντιστοίχως. Το ίδιο ισχύει, τέλος, και όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όπου τα έσοδα από τον επαναλαμβανόμενο φόρο κατοχής, όπως ο ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 2,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% του ΑΕΠ στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, και λόγω του ύψους των συντελεστών αυτών, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία, το λαθρεμπόριο και τη μείωση των τιμών των ακινήτων. Σημειώνεται ότι, με συντηρητικούς υπολογισμούς, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως κατ’ ελάχιστον γύρω στα 3 δισ. πρόσθετα έσοδα μεσοπρόθεσμα, και γύρω στα 7 δισ. μακροπρόθεσμα.

Με την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, πολλοί πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για να αντιστραφεί η υπερφορολόγηση της οικονομίας και, έτσι, να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία ώστε να εδραιωθεί η ανάκαμψη. Πρόσφατα, το οικονομικό επιτελείο αναγνώρισε στη Βουλή ότι η υπερφορολόγηση είναι συνειδητή επιλογή για κοινωνικούς λόγους, έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, και δεν μπορεί να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή