ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανηγυρίζει ο Τσακαλώτος στους FT για το κοινωνικό μέρισμα

Πανηγυρίζει ο Τσακαλώτος στους FT για το κοινωνικό μέρισμα

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δήλωσή του στους Financial Times, υποστήριξε ότι το κοινωνικό μέρισμα προήλθε από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Είχαμε μία διπλή νίκη φέτος. Αντιμετωπίζουμε τελικά τη φοροδιαφυγή και τα οφέλη από αυτή κατευθύνονται στους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ανακοινώνει ‘κοινωνικό μέρισμα' 1,4 δισ. ευρώ» και αναφέρει ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής συνέβαλαν στο μεγαλύτερο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα και ότι η ΑΑΔΕ, που συστήθηκε φέτος τον Ιανουάριο, έχει αντλήσει 400 εκατ. ευρώ από ένα πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων που διατηρούσαν στο εξωτερικό φοροφυγάδες.

Κάνοντας αναφορά στη χθεσινή τηλεοπτική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί τον επόμενο μήνα σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την επταετή ύφεση, επισημαίνει ότι  το μέρισμα, είχε εγκριθεί προηγουμένως από τους πιστωτές της χώρας – την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο αναλυτές στην Αθήνα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 μπορεί να φθάσει στο 3% του ΑΕΠ, χάρη σε υψηλότερα από τα προβλεπόμενα έσοδα από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και φορολογικά έσοδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ