Νέα χαλάρωση των capital controls

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα λογαριασμού από τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ήδη, η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, αλλά και το «ξεπάγωμα» των αδρανών λογαριασμών, η ενεργοποίηση των οποίων είχε απαγορευθεί μετά την επιβολή των capital controls, είναι οι βασικές αλλαγές που επέρχονται για τα φυσικά πρόσωπα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Με την ίδια απόφαση επιτρέπεται η ανάληψη όλου του ποσού που κατατίθεται σε ελληνική τράπεζα από το εξωτερικό, ενώ διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές προς το εξωτερικό έως του ποσού των 20.000 ευρώ αντί των 10.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ:

• Επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε πιστωτικό ίδρυμα. Προϋπόθεση για το άνοιγμα λογαριασμού είναι η μη ύπαρξη διαθέσιμου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα του οποίου να είναι δικαιούχοι. Για τον λόγο αυτόν θα υποβάλλεται από τον αιτούντα σχετική υπεύθυνη δήλωση.

• Αίρεται η απαγόρευση για την ενεργοποίηση των αδρανών λογαριασμών που έμεναν μέχρι σήμερα «παγωμένοι» λόγω της επιβολής των capital controls. Με το «ξεπάγωμα» αρχίζει να μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος για την παρέλευση της 20ετίας, πέραν της οποίας τα χρήματα που υπάρχουν σε αδρανείς λογαριασμούς περιέρχονται στο Δημόσιο. Ετσι όσοι θέλουν να αποφύγουν αυτό τον κίνδυνο θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες και να κάνουν τις σχετικές ενέργειες για την ενεργοποίηση αυτών των λογαριασμών.

• Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

• Επιτρέπονται συναλλαγές από τα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα. Οι παραπάνω συναλλαγές ολοκληρώνονται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση ότι τα σχετικά έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή