Ασφαλισμένοι σε αδιέξοδο εξαιτίας της αναποτελεσματικής διοίκησης

Ασφαλισμένοι σε αδιέξοδο εξαιτίας της αναποτελεσματικής διοίκησης

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομηροι της γραφειοκρατίας, της ασφαλιστικής πολυνομίας, αλλά και της κακοδαιμονίας στη δημόσια διοίκηση παραμένουν για χρόνια χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι ενώ έχουν καταβάλει τις εισφορές τους και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, βρίσκονται αντιμέτωποι με οφειλές για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αναγνωρίζουν. Την κατάσταση φαίνεται πως επιδείνωσε ο ανορθολογικός σχεδιασμός της ενοποίησης των φορέων, καθώς από αρκετά πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ δεν είχε προηγηθεί έλεγχος και εκκαθάριση των αρχείων, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν λάθος στοιχεία. «Θύμα» της δυσλειτουργίας που δημιουργήθηκε φαίνεται πως είναι και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει τις οφειλές που μεταφέρονται σε αυτό, με αποτέλεσμα να κινεί διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων ακόμη και για αμφισβητούμενα χρέη. Οπως λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η πολυνομία και οι δυσλειτουργίες του συστήματος έχουν δημιουργήσει μεγάλες εκκρεμότητες τις οποίες καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, και μάλιστα με υψηλές προσαυξήσεις. Η μετάβαση σε μια κανονικότητα, απαιτεί σύμφωνα με τον πρώην υπουργό να υπάρξουν βήματα μέσα από τα οποία να αναγνωρίζεται και η ευθύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, δεν είναι δυνατόν να ζητεί κανείς αναδρομικά 20ετίας, όταν σ’ αυτό το διάστημα δεν έχει υπάρξει καμία ειδοποίηση και μάλιστα με προσαυξήσεις που υπερβαίνουν τις αναλογούσες εισφορές.

Ασφαλισμένοι σε αδιέξοδο εξαιτίας της αναποτελεσματικής διοίκησης-1

Σήμερα η «Κ» παρουσιάζει κάποια από τα «παράδοξα» που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι όχι μόνο αναγκάζονται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα –πολύ μεγαλύτερο από τον συνήθη χρόνο αναμονής για την έκδοση μιας σύνταξης– χωρίς κάποιο εισόδημα αλλά καλούνται και να καταβάλουν μεγάλα ποσά ως οφειλές, με υπέρογκους τόκους και προσαυξήσεις.

Για παράδειγμα, αγρότης που παράλληλα ασκούσε κάποια εμπορική δραστηριότητα σε περιοχή κάτω των 500 κατοίκων και φορολογητέο εισόδημα 2.500 ευρώ τον χρόνο, έμαθε έπειτα από 15 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ ότι έπρεπε να ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ.

Πολίτης είδε έκπληκτος ότι το ΚΕΑΟ του δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό για χρέη προς τον ΟΑΕΕ ύψους 128.000 ευρώ, αν και δεν ήταν ασφαλισμένος στο συγκεκριμένο Ταμείο. Μόνο όταν έπειτα από φασαρία, ταλαιπωρία και απίστευτη γραφειοκρατία κατάφερε να προσκομίσει στο Κέντρο τα αποδεικτικά ότι έχει διαγραφεί από το Ταμείο από το 1986, τριάντα χρόνια πριν δηλαδή, κατάφερε να έχει πρόσβαση στα χρήματά του.

Αντιμέτωπος με οφειλή ύψους 108.000 ευρώ βρέθηκε άλλος πολίτης, για χρέη από το 1990 έως σήμερα. Ο συγκεκριμένος πολίτης, βέβαια, έχει διαγραφεί από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) από το 1993 και βέβαια οι οφειλές πριν από τη συγκεκριμένη χρονιά έχουν παραγραφεί, καθώς έχει παρέλθει η προβλεπόμενη 20ετία. Το ΚΕΑΟ το τελευταίο διάστημα επιδιώκει σύμφωνα με τους ειδικούς να δίνει λύσεις, ξεπερνώντας κάποια από τα πολλά γραφειοκρατικά προσκόμματα και έτσι η υπόθεση έκλεισε με τον πολίτη την τελευταία στιγμή να σώζει την περιουσία του για ένα ανύπαρκτο χρέος.

Βέβαια, για να «διορθωθεί» το λάθος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περάσει και ένα εξάμηνο από τη διαπίστωσή του.

Χρόνια ολόκληρα, όμως, κρατά η «περιπέτεια» των επαγγελματιών οι οποίοι έχουν και μια δευτερεύουσα δραστηριότητα. Τα Ταμεία τούς ασφαλίζουν αναδρομικά, έως και για 20 χρόνια στο δεύτερο Ταμείο και τους χρεώνουν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση εντάσσεται ασφαλισμένος στον ΟΓΑ που βάσει του Ταμείου θα έπρεπε από το 1988 να είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ. Μάλιστα, το Ταμείο των αγροτών του επιστρέφει ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», δηλαδή άτοκα, εισφορές ύψους περίπου 17.000 ευρώ και του ζητεί, με πρόστιμα και προσαυξήσεις, εισφορές ύψους σχεδόν 80.000 ευρώ. Η αίτηση συνταξιοδότησης του συγκεκριμένου ασφαλισμένου έχει υποβληθεί από το 2012. Σήμερα, σε ηλικία 70 ετών πλέον, δεν μπορεί να ενταχθεί σε ρύθμιση και παραμένει χωρίς σύνταξη.

Η δημιουργία χρεών εντός κρίσης μπλοκάρει τη συνταξιοδότηση

Σε περίπου 30.000 εκτιμώνται οι εγκλωβισμένοι που δεν μπορούν να λάβουν σήμερα σύνταξη λόγω οφειλών άνω των 50.000 ευρώ έκαστος, παρότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη καταβάλει εισφορές για 30 ή ακόμη και 35 χρόνια. Η κρίση των τελευταίων ετών και η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις υψηλές εισφορές και φόρους, τους κλείνει την πόρτα συνταξιοδότησης παρότι πληρούν τους υπόλοιπους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ, ο οποίος κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης σε ηλικία 67 ετών το 2015, όμως δεν μπορεί να πάρει σύνταξη, παρότι έχει καταβάλει εισφορές για 32 χρόνια, γιατί οφείλει στο Ταμείο 62.000 ευρώ, για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση.

Το Ταμείο τον καλεί πρώτα να καταβάλει τα 42.000 ευρώ και στη συνέχεια να «ρυθμίσει» με 500 ευρώ τον μήνα, τα οποία θα παρακρατούνται από τη σύνταξή του για 40 μήνες, τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ. Στην πράξη, ζητεί από τον ασφαλισμένο, ετών σχεδόν 70, να καταβάλει 42.000 ευρώ ρευστό, για 40 μήνες να ζει με σύνταξη περίπου 300 ευρώ τον μήνα και στη συνέχεια η σύνταξή του να διαμορφωθεί σε περίπου 800 ευρώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή