ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λόγω αδυναμίας της ΕΛ.ΑΣ. αναβάλλονται οι σημερινοί πλειστηριασμοί ακινήτων

logo-adynamias-tis-el-as-anavallontai-oi-simerinoi-pleistiriasmoi-akiniton-2221651

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της επετείου από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είναι η αιτία της αναβολής των πλειστηριασμών για σήμερα Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας και του Πειραιά. Το ζήτημα ανέκυψε καθώς όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας, και όχι μόνο, έχουν κινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία της πρωτεύουσας. Για σήμερα Τετάρτη αναβάλλονται επίσης οι δύο πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν ηλεκτρονικά, έπειτα από ανακοπή που υποβλήθηκε για τη διόρθωση της τιμής της πρώτης προσφοράς.

Την απόφαση για την αναστολή των φυσικών πλειστηριασμών έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ενημερώνοντας τα μέλη του ότι «δεν θα πραγματοποιηθούν όλοι οι προγραμματισμένοι για την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 πλειστηριασμοί στην περιφέρεια των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, λόγω των εκτεταμένων έκτακτων μέτρων ασφαλείας». Τα μέτρα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «ενδέχεται να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, τόσο των συμβολαιογράφων όσο και των λοιπών νομίμων συμμετεχόντων στη διαδικασία των πλειστηριασμών και ως εκ τούτου να δημιουργήσουν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι είναι σημαντικό να επισημανθεί «η ρητή πλέον δέσμευση της πολιτείας για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Οι συμβολαιογράφοι σημειώνουν ότι η αναβολή θα ισχύσει μόνο για αύριο και δεν συνδέεται με τη γενικότερη στάση τους για τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα συνεχιστούν από την προσεχή εβδομάδα, τουλάχιστον στις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων συλλόγων. Την έκδοση πάντως προσωρινής διαταγής με την οποία θα «παγώνουν» οι ηλεκτρονικοί και φυσικοί πλειστηριασμοί ζητεί με προσφυγή της στο ΣτΕ η συμβολαιογράφος Λαυρίου κ. Ελένη Καραγεωργοπούλου. Η συμβολαιογράφος, η οποία εκπροσωπείται νομικά από την πρώην πρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον κ. Κων. Ζηκογιάννη, εκτός της προσωρινής διαταγής ζητεί την αναστολή και την ακύρωση των πλειστηριασμών. Η συμβολαιογράφος ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της τελευταίας επαναληπτικής γενικής συνέλευσης, στις 27 Νοεμβρίου, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου για την άρση της αποχής από πλειστηριασμούς.