ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν σχεδιάζει προσλήψεις το 72% των εργοδοτών το α΄ τρίμηνο του 2018

den-schediazei-proslipseis-to-72-ton-ergodoton-to-a-trimino-toy-2018-2222928

Το 16% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup. Αν και σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης του α΄ τριμήνου του 2018 είναι αποδυναμωμένες, διαμορφώνονται στο +13%, βελτιωμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, οι Ελληνες εργοδότες καταγράφουν μετριοπαθείς προθέσεις προσλήψεων για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2018. Με το 16% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 9% αναμένει μείωση και το 72% δεν αναμένει κάποια αλλαγή. Οι ισχυρότερες προοπτικές για αύξηση της απασχόλησης αναμένονται σε τρεις τομείς και συγκεκριμένα στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +21%, τον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης με +17% και τον τομέα της γεωργίας με συνολικές προοπτικές απασχόλησης στο +13%. Λόγω της έντονης εποχικότητας που χαρακτηρίζει τον κλάδο, οι πλέον αποδυναμωμένες προοπτικές απασχόλησης για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2018, της τάξης του +2%, καταγράφονται από τους εργοδότες του τομέα του τουρισμού.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται στους περισσότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των κατασκευών. Οι εργοδότες του τομέα των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αναφέρουν μείωση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 6 και 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα του τουρισμού, αντίστοιχα.

Σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης, οι ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων αναμένονται από τους εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +31%, αν και στους υπόλοιπους τομείς οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων (στο +16% οι μεσαίες επιχειρήσεις και στο +12% οι μικρές και +3% οι πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Τέλος, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν την ισχυρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων εννέα και πλέον ετών, καταγράφοντας αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης, της τάξης του +15%, ενώ οι προοπτικές στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +10%.