Παπανάτσιου: Η τροπολογία δεν αφορά εταιρία καπνικών

Παπανάτσιου: Η τροπολογία δεν αφορά εταιρία καπνικών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστηκε σε εταιρεία καπνικών, είναι εντελώς άσχετη με τη ρύθμιση που προτείνουμε και κάθε σύνδεση με την υπόθεση είναι εκ του πονηρού» υποστήριξε στη Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες.

Εισηγούμενη τη διάταξη εκ μέρους της κυβέρνησης, η αρμόδια υφυπουργός καταφέρθηκε εναντίον των κομμάτων, που έκαναν λόγο για φωτογραφική ρύθμιση υπέρ συγκεκριμένων επιχειρήσεων, λέγοντας πως επιδόθηκαν σε επιχείρηση παραπληροφόρησης.

Όπως είπε, η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί τμήμα ευρύτερης μεταρρύθμισης στον τομέα των διοικητικών κυρώσεων και αποσκοπεί αποκλειστικά στη προσαρμογή της νομοθεσίας μας με γενικές αρχές Δικαίου, όπως αυτές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, αλλά και στην εναρμόνιση με το δίκαιο της ΕΕ και δεν θίγει με κανένα τρόπο την επιβολή προστίμων, που επιβάλλουν για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή του κώδικα φορολογικής αποτύπωσης, και οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τις τελωνειακές παραβάσεις.

«Η οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστηκε σε εταιρεία καπνικών, είναι εντελώς άσχετη με τη ρύθμιση που προτείνουμε και κάθε σύνδεση με την υπόθεση είναι εκ του πονηρού. Ο απλός και ξεκάθαρος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο αφορά τελωνειακές παραβάσεις και ως εκ τούτου δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τα φορολογικά πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους της προ της 1.1.2014 νομοθεσίας» τόνισε η κ. Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός Οικονομικών, καταλόγισε στους βουλευτές, οι οποίοι άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η τροπολογία είναι «φωτογραφική» για συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να διαγραφεί βεβαιωμένο πρόστιμο, ότι «έφτασαν πια στα όρια του αστείου, καθώς ασκώντας την αγαπημένη τους ασχολία παραπληροφόρησης, δεν δίστασαν να μπερδέψουν επιμελώς τον Κώδικα φορολογικών διαδικασιών με τον Τελωνιακό Κώδικα. Κατολόγισε δε, προσπάθειά τους «να στήσουν μια ανύπαρκτη ιστορία, αφήνοντας αιχμές για διακριτική μεταχείριση επιχειρήσεων και διαγραφές προστίμων».

«Το ερώτημα προς τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, που έκαναν την σχετική φασαρία είναι, διάβασαν την ρύθμιση και δεν κατάλαβαν, ή κατάλαβαν και ψεύδονται για λόγους προπαγάνδας. Γνωρίζουν όμως, πάρα πολύ καλά, ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα ο φορολογικός έλεγχος μέσω Κώδικα φορολογικής διαδικασίας και οι έλεγχοι του τελωνειακού κώδικα. Είναι κρίμα, γιατί αυτά ακούστηκαν ακόμη και από συναδέλφους βουλευτές, που δεν πιστεύω ότι δεν γνωρίζουν την διαφορά αυτή, που οι ίδιοι εφάρμοσαν στην εργασία τους» είπε συγκεκριμένα η κ. Παπανάτσιου.

Απάντηση και από το ΥΠΟΙΚ

Στο θέμα τοποθετήθηκε και με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών που κάνει λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης και στρεβλών εντυπώσεων» ενώ υποστηρίζει ότι η «συγκεκριμένη τροπολογία αφορά το σύνολο των φορολογουμένων και το σύνολο των επιχειρηματιών και αποσκοπεί, αποκλειστικά και μόνο, στην προσαρμογή της νομοθεσίας στις αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, αλλά και στην εναρμόνιση με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, των διοικητικών δικαστηρίων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή