Μετά το μνημόνιο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

Μετά το μνημόνιο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα εστία σταθερότητας μετά την εκπληκτική της μεταστροφή, γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι «το 2017 η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των συμμάχων της βελτιώθηκε σε βαθμό που σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει στην αρχή του χρόνου».

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό οφείλεται εν μέρει στην υιοθέτηση μιας «πιο εποικοδομητικής προσέγγισης» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ρόλο έπαιξαν και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα εστία σταθερότητας.

Τα Βαλκάνια είναι εύθραυστα, ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εμφανίζουν όλο και περισσότερες τριβές. Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη βάση τους στη Σούδα. Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί, πάντως, ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέξει τον εφησυχασμό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. « Επειτα από οκτώ εξοντωτικά έτη, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποσυρθούν σταδιακά από το ντε φάκτο “προτεκτοράτο" τους επί της Ελλάδας και να κινηθούν προς τη μεγαλύτερη πρόκληση – την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή