ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δικαιολογημένη η πτώση αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα»

dikaiologimeni-i-ptosi-apodoseon-sta-ellinika-omologa-2227420

Δικαιολογημένο βρίσκει το γεγονός πως οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών, ο Καλίν Αβεν Γιάνσε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δεδομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έχει εφαρμόσει η χώρα. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, «τα επίπεδα των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή τη στιγμή είναι δικαιολογημένα.

Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι συγκαταλέγονται μεταξύ των ομολόγων της Eυρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις το 2017, ενώ ξεκίνησαν θετικά και το 2018, λόγω των προσδοκιών για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος. Την περασμένη Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχώρησε σε χαμηλό 12 ετών, γύρω στο 3,68%.

«Eχουν περάσει πρωτοφανή επίπεδα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και είναι μία από τις λίγες χώρες στην Eυρωζώνη που εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την Ολλανδία και τη Γερμανία», είπε ο κ. Γιάνσε, υπενθυμίζοντας πως «το ελληνικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ το 2009».

Ωστόσο, προειδοποίησε πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν πετύχει την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM αργότερα φέτος», υπογράμμισε ο κ. Γιάνσε.

«Ορισμένοι ίσως φοβούνται πως αυτό δεν θα συμβεί, όμως πιστεύω πως η Ελλάδα θα θελήσει να συνεχίσει να στέλνει αυτό το θετικό μήνυμα», είπε.