Εξι στις δέκα εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους με δεξιότητες

Εξι στις δέκα εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους με δεξιότητες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί και να καθηλωθεί η Ελλάδα στις χώρες περιορισμένης παραγωγικής βάσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλών ειδικοτήτων και χαμηλών μισθών επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, μιλώντας στην ημερίδα για τις σύγχρονες δεξιότητες και τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.

«Εχουμε μπροστά μας μία μείζονα πρόκληση», τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως το 2030 πολλές από τις δουλειές που υπάρχουν σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί, ενώ θα έχουν δημιουργηθεί άλλες που δεν μπορούμε σήμερα ούτε να φανταστούμε. Τα ρομπότ καταλαμβάνουν θέσεις ακόμη και υψηλής εξειδίκευσης και οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν τον κίνδυνο να καθηλωθεί η χώρα μας μεταξύ των χωρών χαμηλής παραγωγικής βάσης και εξειδίκευσης.

Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε το παράδοξο, να υπάρχουν 1 εκατ. άνεργοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και ταυτόχρονα 60% των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ να δηλώνουν πως δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικών, επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων.

Προκειμένου, δε, να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού της χώρας, απαιτείται μια ευρεία και σε μεγάλη κλίμακα κινητοποίηση επιχειρήσεων, εργαζομένων, πολιτείας και ακαδημαϊκής κοινότητας, για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το ίδιο πρόβλημα έχει εντοπίσει στη Γαλλία και η κυβέρνηση Μακρόν, που επιχειρεί αυτή την περίοδο μια αντίστοιχη προσπάθεια μεταρρύθμισης του εθνικού συστήματος παραγωγής δεξιοτήτων, ενώ σε πολύ πιο ώριμο στάδιο βρίσκεται η Γερμανία, που έχει καταφέρει να διασυνδέσει επιτυχώς την αγορά με το εκπαιδευτικό της σύστημα δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην τεχνική εκπαίδευση.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ben Mezian Morad, που επεσήμανε πως το πρόβλημα επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί με μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα της αγοράς εργασίας. Βέβαια, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την πλειονότητα των υπολοίπων χωρών. Οπως χαρακτηριστικά, μάλιστα, τόνισε ο διευθυντής του τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ Χρ. Ιωάννου, το δίλημμα, στο οποίο πρέπει να υπάρξει μια ενιαία εθνική στρατηγική, είναι εάν θα παράγουμε και θα εξάγουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ή θα «εξάγουμε» το ειδικευμένο (και όχι μόνο) ανθρώπινο δυναμικό μας.

Την «επιτακτική ανάγκη» να αναβαθμιστούν οι βασικές δεξιότητες των εργαζομένων καταγράφει ο ΣΕΒ και στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία, στο οποίο επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη μιας αυτονόητης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, καθώς τυχόν αδράνεια σήμερα σημαίνει ότι στο κοντινό μέλλον η οικονομία δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργεί στοιχειωδώς στην ανταγωνιστική διεθνή αγορά, διότι θα υπάρχει χάσμα προσφοράς και ζήτησης ακόμη και των πιο βασικών δεξιοτήτων.

]Σήμερα στην Ελλάδα, το 38% των εργαζομένων παρουσιάζει τις ίδιες ή χαμηλότερες επιδόσεις από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις βασικού επιπέδου γραμματικές και μαθηματικές δεξιότητες, καθώς και στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων με τη χρήση υπολογιστών. Σε μία δεκαετία, όμως, το ποσοστό αυτό θα έχει μεγαλώσει στο 59%, εάν δεν αναβαθμιστούν οι βασικές δεξιότητες του πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή