Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από την 1η Μαΐου

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από την 1η Μαΐου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο από την 1η Μαΐου 2018 προβλέπει σχετική εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που εκδόθηκε χθες, σε εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών διατάξεων. Τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι η εμπορική αξία των ακινήτων.

Η εγκύκλιος του Γ. Πιτσιλή αφορά τις διατάξεις του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου που τροποποίησαν τόσο τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) όσο και τον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι κυριότερες μεταβολές που επήλθαν στο δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στις σχετικές μεταβατικές διατάξεις, είναι οι ακόλουθες:

• Θέσπιση διενέργειας και των κατά ΚΕΔΕ διενεργούμενων πλειστηριασμών (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα. Αποκλειστική διενέργεια αυτών με ηλεκτρονικά μέσα από 1ης/5/2018.

• Εναρμόνιση του χρόνου και του τρόπου διενέργειας πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα κατά τα πρότυπα του ΚΠολΔ.

• Θέσπιση ηλεκτρονικής δημοσίευσης περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού σε διαδικτυακό τόπο και μεταβολή/εναρμόνιση του χρόνου κοινοποίησης και δημοσίευσης του προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων).

• Θέσπιση ελάχιστου/υποχρεωτικού περιεχομένου της περίληψης προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων).

• Θέσπιση ειδικής προθεσμίας κατάθεσης εκπλειστηριάσματος από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα.

• Μεταβολή του χρόνου αποστολής των σχετικών εγγράφων στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό (κινητών και ακινήτων).

• Επαναπροσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς σε προγράμματα πλειστηριασμών (ακινήτων) που εκδίδονται μετά τις 17/1/2018 και καθορισμός αυτής βάσει της εμπορικής αξίας τους. Εναρμόνιση με τα ισχύοντα περί εκτίμησης της αξίας και καθορισμού τιμής πρώτης προσφοράς στην εμπορική αξία των ακινήτων, για κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά τις 18/1/2018.

• Διεύρυνση της προθεσμίας άσκησης αναγγελίας του Δημοσίου το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες από τον πλειστηριασμό.

• Εναρμόνιση των διατάξεων του ΚΕΔΕ περί κατάταξης απαιτήσεων του Δημοσίου με τις σχετικές νομοθετικές μεταβολές στον ΚΠολΔ και τον Πτωχευτικό Κώδικα (ν. 3588/2007, Α΄ 153).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή