ΣΕΒ: Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

ΣΕΒ: Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που τον Ιανουάριο του 2018 διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, βλέπει ο ΣΕΒ, αξιολογώντας τη θετική επίπτωση της ψήφισης των μέτρων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι πολλές και αφορούν κυρίως διαρθρωτικά ζητήματα και πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστερήσεις καθώς η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με βάση την πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία, δείχνει να αντιστρέφεται από το 4ο τρίμηνο του 2016 και μετά. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο ΣΕΒ, χρειάζεται να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη σχέση μεταξύ χρέους, πλεονασμάτων και ανάπτυξης, ώστε η έξοδος στις αγορές να μην αποδειχθεί για ακόμα μία φορά προσωρινή.

Πρώτο στη μακρά λίστα των μεγάλων προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας θέτει ο ΣΕΒ τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και ακολουθούν ο αρνητικός δείκτης επενδύσεων και η ανάγκη για παροχή δημοσιονομικά ουδέτερων κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, η διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, τέλος, η αποφυγή οποιασδήποτε οπισθοδρόμησης στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, το 2018 ξεκίνησε με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Εκτιμά μάλιστα ότι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσει και να ενισχύσει τον δυναμισμό της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγέων και της απασχόλησης.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι «η ψήφιση των μέτρων για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής θα βελτιώσει περαιτέρω το οικονομικό κλίμα, το οποίο τον Ιανουάριο του 2018 διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, αντανακλώντας και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς ο δείκτης του Χρηματιστηρίου κινείται ανοδικά και τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου υποχωρούν». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το ΣΕΒ, εκμεταλλεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση εκδίδοντας με επιτυχία στις 8 Φεβρουαρίου 7ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αποθεματικού ενόψει της πλήρους εξόδου στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή