Υπερδιπλάσιο του στόχου το πλεόνασμα του Ιανουαρίου

Υπερδιπλάσιο του στόχου το πλεόνασμα του Ιανουαρίου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς υπερπλεονάσματος κινείται από τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός του 2018, καθώς τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο, ενώ οι δαπάνες ήταν χαμηλότερες. Για άλλη μια φορά, εξάλλου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελέσθηκε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,883 δισ. ευρώ έναντι στόχου 722 εκατ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,019 δισ. το 2017. Σημειώνεται ότι το 2018 είναι ο πρώτος χρόνος που θα επιδιωχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί στη συνέχεια ώς και το 2022. Ο προϋπολογισμός μάλιστα έχει θέσει ως στόχο το 3,82% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 4,180 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 393 εκατ. ευρώ ή κατά 10,4% έναντι του στόχου. Ανάμεσά τους οι επιστροφές εσόδων κινήθηκαν ελαφρώς (κατά 6 εκατ. ευρώ) κάτω του στόχου, στα 325 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, βασικά εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν 604 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 106 εκατ. ευρώ, επομένως ήταν αυξημένα κατά 498 εκατ. ευρώ.

Ετσι, συνολικά, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 4,784 δισ. έναντι στόχου για 3,893 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν αυξημένα κατά 891 εκατ. έναντι του στόχου.

Στο σκέλος των δαπανών υπήρξε υποεκτέλεση. Ετσι, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 3,092 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,216 δισ., εμφανίζοντας υστέρηση 123 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μεταξύ αυτών, οι πρωτογενείς δαπάνες εμφάνισαν ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση, 179 εκατ., αλλά αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις πληρωμές τόκων που ήταν υψηλότερες κατά 56 εκατ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, έχουν καταβληθεί επιπλέον 67 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 19 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις ανεργίας.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μόλις 83 εκατ. έναντι στόχου για 175 εκατ., υστερώντας κατά 92 εκατ. Σημειώνεται ότι ο στόχος του προϋπολογισμού είναι να φτάσουν οι δαπάνες του ΠΔΕ τα 6,750 δισ. στο τέλος του χρόνου, με το 1 δισ. από το εθνικό του σκέλος και τα υπόλοιπα από το συγχρηματοδοτούμενο με την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή