Με προσαύξηση οι συντάξεις 90.000 μηχανικών

Με προσαύξηση οι συντάξεις 90.000 μηχανικών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσαυξημένη σύνταξη λόγω πληρωμής σημαντικά υψηλότερων εισφορών στο παρελθόν, θα λάβουν περίπου 90.000 μηχανικοί ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, οι πρώτες περίπου 5.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν ήδη καταβληθεί, αναμένεται να εκδοθούν βάσει της εγκυκλίου που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Δεύτερη εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι η ασφάλιση δικηγόρων και μηχανικών παύει να συνδέεται με την εγγραφή τους στους οικείους επαγγελματικούς φορείς (ΤΕΕ ή δικηγορικούς συλλόγους) και η έναρξη ασφάλισης γίνεται παράλληλα με την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στις ΔΟΥ.

Υπολογισμός προσαύξησης

Αναλυτικά, η πρώτη εγκύκλιος προβλέπει τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης στη σύνταξη περίπου του 80% των ασφαλισμένων μηχανικών της χώρας, που πλήρωναν αυξημένες εισφορές, έως και 19,33%, στον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης, ο οποίος καταργήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως η επιπλέον παροχή που δικαιούνται οι μηχανικοί του πρώην κλάδου Ειδικής Προσαύξησης θα υπολογίζεται για κάθε έτος με συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% ανά ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.

Αυτό σημαίνει πως υπολογίζεται έξτρα παροχή επί της βάσης υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης (μέσος όρος ασφαλιστέων εισοδημάτων από το 2002 έως τη συνταξιοδότηση). Για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, πριν και μετά την 1.1.2007, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει 12 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον εισφοράς.

Εάν υπάρχουν έμμισθοι ασφαλισμένοι που πριν από την 1.1.2007 κατέβαλλαν υψηλότερο ασφάλιστρο, τότε τονίζεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη αυτό, για λόγους χρηστής διοίκησης. Ειδικά για το χρονικό διάστημα από 1.7.2011 μέχρι 31.12.2015, εάν έχει καταβληθεί η εισφορά 2% που προβλεπόταν τότε, αυτή θα συνυπολογιστεί για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης για τη χορήγηση της σύνταξης.

Η εγκύκλιος ορίζει επίσης ότι χρόνος που έχει αναγνωριστεί στον καταργηθέντα Ειδικό Λογαριασμό Πρόσθετων Παροχών (ΕΛΠΠ) ή στην Ειδική Προσαύξηση, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού, εφόσον η αναγνώριση έχει γίνει μετά την 1.1.2002.

Σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης.

Αποσύνδεση

Την αποσύνδεση της υποχρεωτικής υπαγωγής των μηχανικών και των δικηγόρων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, λόγω εγγραφής τους στους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους, περιγράφει δεύτερη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η αποσύνδεση ισχύει αναδρομικά από 1.1.2017, σύμφωνα με σχετική διάταξη νόμου (ν. 4488/2017, άρθρο 20). Eιδικότερα, για να ενταχθούν στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ οι μηχανικοί και δικηγόροι, από 1η Ιανουαρίου 2017 και εφεξής, δεν αρκεί η εγγραφή τους στο ΤΕΕ ή στον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Εφόσον ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, θα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ ώστε να μπορούν να ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη στον ΕΦΚΑ και για επικουρική και εφάπαξ στο ΕΤΕΑΕΠ.

Προσοχή. Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και για τους επαγγελματίες που δεν έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ, αλλά μετέχουν ως εταίροι ή μέλη ή διαχειριστές σε εταιρείες με τεχνικό αντικείμενο ή σε δικηγορικές εταιρείες αντίστοιχα. Επίσης, υποχρεωτική είναι η ασφάλιση και για όσους μηχανικούς διαπιστώνεται ότι είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΕ και παρέχουν εξαρτημένη εργασία ως μισθωτοί.

Οι δικηγόροι που τελούν σε αναστολή και έχουν προχωρήσει σε διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας δεν υποχρεούνται να ασφαλιστούν. Στις περιπτώσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική από την ημερομηνία ανάληψης της έμμισθης εντολής, χωρίς να εξετάζεται εάν έχει πραγματοποιηθεί έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή δεν έχουν κάνει ποτέ, μέχρι και τις 12/9/2017, διαγράφονται από την ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικά από 1/1/2017 ή από την ημερομηνία διακοπής.

Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από πρόσωπα που εξαιρούνται αναδρομικά από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές και όταν δεν υπάρχουν οφειλές επιστρέφονται. Δεν ισχύει το ίδιο για τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές δεν επιστρέφονται και η ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη ισχύει μέχρι 28/2/2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT