Νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες οι χαμένοι στην αγορά εργασίας της κρίσης

Νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες οι χαμένοι στην αγορά εργασίας της κρίσης

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθοί κάτω από 500 ευρώ για έναν στους πέντε εργαζομένους, καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών, απλήρωτες υπερωρίες και ελαστικές μορφές εργασίας χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας τα χρόνια της κρίσης, όπως αναδεικνύεται από έρευνα που παρήγγειλε η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και διεξήγαγε η εταιρεία MARC με θέμα: «Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής». Μάλιστα, οικονομική κρίση και εργασιακή ανασφάλεια μεγεθύνουν τα προβλήματα και δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης για την πλειονότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα ένα στα δύο νοικοκυριά να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά., ενώ το 43% δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση…

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.501 εργαζομένους και ανέργους ηλικίας 18-65 ετών, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017 και δείχνει μεταξύ άλλων ότι τo 42,1% όσων προσλήφθηκαν το τελευταίο 12άμηνο στην Αττική λαμβάνει αποδοχές κάτω από 500 ευρώ τον μήνα. Η μερική απασχόληση αφορά το 57% των νέων προσλήψεων, ενώ το 38% που κατάφερε να βρει δουλειά μέσα στην κρίση ασφαλίζεται για μικρότερο διάστημα απ’ όσο δουλεύει ή δεν έχει καθόλου ασφάλιση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών των απασχολουμένων ανέρχεται στα 806 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Ο ένας στους πέντε εργαζομένους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ (το 11,2% των ανδρών και το 27,8% των γυναικών). Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%. Μάλιστα, το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου δεν πληρώνεται επιπλέον (37% των γυναικών έναντι 33,7% των ανδρών).

Ενδεικτικό, δε, της καθυστέρησης που παρατηρείται στις πληρωμές, είναι ότι μόνο το 57% των εργαζομένων δηλώνει πως λαμβάνει τον μισθό πάντα στην ώρα του χωρίς καθυστέρηση. Το 33% λαμβάνει τον μισθό του συνήθως με καθυστέρηση, ενώ για το 9,3% η καταβολή του μισθού καθυστερεί «πάντα». Ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία, δείχνοντας ότι το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων αγγίζει το 30%. Καθώς, μάλιστα, η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, η έρευνα δείχνει πως το 57% που προσλήφθηκε τους τελευταίους 12 μήνες εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Επίσης, το 43% έχει αναγκαστεί να εργαστεί Κυριακές.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο ο ένας στους τρεις εργαζομένους (32%) ανέφερε πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το ποσοστό της ετεροαπασχόλησης καταγράφεται εντονότερο στις γυναίκες (38%), στους νέους κάτω των 35 ετών (41%) και σε όσους βρήκαν εργασία τους τελευταίους 12 μήνες (42%).

Χωρίς ασφάλεια το 6%

Μέσα σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσε πως έχει το 82,7% των εργαζομένων. Το 10,3% ανέφερε πως είναι μεν ασφαλισμένο αλλά για λιγότερες ώρες ή και μισθό, ενώ το 6,1% δήλωσε πως εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Μάλιστα, όσο μειώνεται η ηλικία των εργαζομένων τόσο μειώνεται και το ποσοστό της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης, αφού ένας στους τέσσερις εργαζομένους ηλικίας κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση, το 16% αναφέρει πως έχει ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και το 9,3% ότι εργάζεται ανασφάλιστο.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα το 43% των ερωτηθέντων να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του, ενώ μηδενική φαίνεται πως είναι και η δυνατότητα αποταμίευσης, με το 52,1% να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξεως των 500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή