Αύξηση εγγραφών στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Αύξηση εγγραφών στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται καθημερινά η λίστα των πλειστηριασμών που εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της οριστικής κατάργησης των φυσικών πλειστηριασμών. Μέχρι χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν αναγγελθεί 1.859 πλειστηριασμοί από 1.785 μία μέρα νωρίτερα, ενώ η ημερομηνία οριστικής κατάργησης των φυσικών πλειστηριασμών είναι η προσεχής Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Με βάση τις δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένοι 330 πλειστηριασμοί, η πλειονότητα των οποίων αφορά ακίνητα από επιχειρηματικές οφειλές πολλών εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος νόμος για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων προβλέπει ότι η μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα θα γίνει από την 21η Φεβρουαρίου και εντεύθεν, και έπειτα από απόφαση του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων ως τελική προθεσμία προβλέφθηκε το τέλος Φεβρουαρίου. Η τυπική πάντως εκπνοή της προθεσμίας έγινε αφορμή για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από πολιτικά κόμματα και από την πρωτοβουλία πολιτών κατά των πλειστηριασμών, μέλη της οποίας εισέβαλαν σε καταστήματα τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, στόχος  έγινε το κατάστημα της Eurobank στην πλατεία Κοραή, της Alpha Bank στην οδό Σταδίου, καθώς και συμβολαιογραφείο στην οδό Ακαδημίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν επεισόδια ή προσαγωγές. Στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επίσης χθες το απόγευμα μέλη της ΑΔΕΔΥ, της Λαϊκής Ενότητας και αριστερών συλλογικοτήτων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τις διαδικασίες των πλειστηριασμών και να προφυλάξει την πρώτη κατοικία. Την ίδια στιγμή το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Προς το παρόν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, ενώ από τον Μάρτιο και μετά πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες. Το στοκ των ακινήτων που εκκρεμούν να πλειστηριαστούν εντός του 2018 εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 10.000 και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη δέσμευση έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) έχουν συναινέσει και οι τράπεζες. Κρίσιμο θέμα για τους θεσμούς είναι να υπάρχει κανονική ροή πλειστηριασμών κάθε μήνα σε όλες τις περιφέρειες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα πανελλαδικά. Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή