Τέλη Μαρτίου θα δοθεί η πρώτη δόση του νέου επιδόματος παιδιού

Τέλη Μαρτίου θα δοθεί η πρώτη δόση του νέου επιδόματος παιδιού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να δοθεί η πρώτη δόση του νέου επιδόματος τέκνων, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά και τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – πιστωτών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι αυτά της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του 2017, όπως δηλώθηκαν και στην εφαρμογή Α21. Παρουσιάζοντας χθες τον νεοσύστατο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου επανέλαβε ότι τουλάχιστον 730.000 οικογένειες που δικαιούνται επίδομα παιδιού θα δουν με το νέο σύστημα αυξήσεις στα ποσά που θα λάβουν, ενώ μειώσεις θα δουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, για τους οποίους, σύμφωνα με την υπουργό, αναζητείται λύση.

Ο διοικητής του νέου oργανισμού Στυλιανός Πλιάκης ξεκαθάρισε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή του νέου Α21 θα ενεργοποιηθεί μετά το Πάσχα. Πλέον, οι καταβολές θα γίνονται ανά δύο μήνες και στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018 με τους αναγκαίους συμψηφισμούς. Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΑ αποτελεί τον βασικό μοχλό υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, βάσει του οποίου το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει σταδιακά τη χορήγηση έξι παροχών: επίδομα παιδιού, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες, τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, καθώς και κάθε είδους προνοιακών παροχών, εισοδηματικών ενισχύσεων και κοινωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Πλιάκη, την 1η Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική. Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και το οποίο εφόσον αξιολογηθεί, θα αποτελέσει τη βάση για την αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει την αξιολόγηση της αναπηρίας σε εθνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις από την Αττική και μεταξύ άλλων προβλέπει τον διοικητικό έλεγχο των απαιτούμενων προϋποθέσεων πριν από την εξέταση των ενδιαφερόμενων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω των κέντρων κοινότητας των δήμων ή των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ή από τον προσωπικό υπολογιστή του κάθε ενδιαφερόμενου. Μάλιστα, βάσει του τελευταίου νόμου, όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ. Η αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας θα ολοκληρώνεται από τριμελή επιτροπή γιατρών του ΚΕΠΑ και στη συνέχεια θα συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο από έναν τέταρτο ιατρό με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. 

Τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας για τις προνοιακές παροχές αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, σε τεχνικό επίπεδο, παράγοντες του υπουργείου Εργασίας με το αρμόδιο κλιμάκιο των δανειστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή