Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διήμερο

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διήμερο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις και έντονες πιέσεις, οι αγοραστές φαίνεται να έχουν επανέλθει στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας τις τιμές και βελτιώνοντας τις αποδόσεις τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων τίτλων, οι οποίες ωστόσο κινούνται μακριά από τα χαμηλά ρεκόρ που άγγιξαν τον Ιανουάριο.

Οπως υποστηρίζουν σε δηλώσεις τους στην «Κ» διαχειριστές ομολόγων, η τελευταία διήμερη άνοδος των τιμών οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνική αντίδραση των επενδυτών μετά την πολυήμερη πτώση που είχε προηγηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Το επενδυτικό ρίσκο (country risk) παραμένει υψηλό για την Ελλάδα, ενώ διατηρείται σε υψηλούς τόνους η διαφωνία κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για το αν η χώρα θα πραγματοποιήσει καθαρή έξοδο ή θα χρειαστεί την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τις 18 Αυγούστου 2018.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ προσέγγισε χθες τα 15 εκατ., ενώ ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση μετά την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να αποκλιμακώνεται η καμπύλη των αποδόσεων.

Η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου διαπραγματεύθηκε στο 3,95% από 4,06% της προηγούμενης συνεδρίασης, με την τιμή να ανέρχεται στα 96,58 λεπτά του ευρώ από 95,90 που ήταν η μέση τιμή στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε στο 3,36% από 3,40% της προηγούμενης συνεδρίασης, με την τιμή να διαπραγματεύεται στα 104,06 λεπτά την Τρίτη από 103,90 λεπτά της περασμένης Δευτέρας. Το 10ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 96,00 λεπτά του ευρώ από 95,38 λεπτά στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 4,25% από 4,33% της προχθεσινής συνεδρίασης. Υποχώρησε και το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) και διαμορφώθηκε στις 357 μονάδες βάσης από 371 μ.β. της προηγούμενης συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα, μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, μειώνοντας έτσι την ελκυστικότητα των ασφαλών καταφυγίων. Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενδείξεις σχετικά με το πώς και το πότε η τράπεζα θα αποσύρει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ.

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα σταθεροποιήθηκαν μετά τις χθεσινές μαζικές πωλήσεις που προκλήθηκαν από την άνοδο των αντισυστημικών κομμάτων στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,99% από 2,01% της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας.

Η γαλλική δεκαετία είχε απόδοση 0,94% από 0,90% της προηγούμενης συνεδρίασης, η ισπανική δεκαετία παρουσίασε χθες απόδοση 1,47% από 1,50% και το πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο είχε απόδοση 1,91% από 1,94% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Επίσης, το 10ετές γερμανικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 0,69% από 0,63% της προηγούμενης συνεδρίασης, το 10ετές ιρλανδικό ομόλογο κατέγραψε απόδοση 1,09% από 1,07% και το 10ετές κυπριακό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 1,83% από 1,84% στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο χαλάρωσαν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους πολιτικούς συμμάχους του να υποχωρήσει από την πρότασή του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα χρηματιστήρια και περιόρισε τη ζήτηση για τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή