Η δύσκολη σύμπνοια Ε.Ε. – ΗΠΑ στον έλεγχο του ανταγωνισμού

Η δύσκολη σύμπνοια Ε.Ε. – ΗΠΑ στον έλεγχο του ανταγωνισμού

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερχόμενη Τρίτη, ενδεχομένως, να είναι κρίσιμη ημέρα για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ανταγωνισμού. Και αυτό, διότι έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες η έκδοση της οριστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της εξαγοράς της αμερικανικής Honeywell (ενός γίγαντα στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων και ιδιαίτερα αυτών που χρησιμοποιούνται στην αεροναυπηγική) από τον κολοσσό που αποτελεί η General Electric (GE). Το τίμημα γι’ αυτή την υπόθεση ανέρχεται σε 43 δισ. δολ. (49,98 δισ. ευρώ) και η ολοκλήρωσή της θεωρείται μεγάλης σημασίας για την αναδιοργάνωση/συσπείρωση του αμερικανικού αεροναυπηγικού τομέα. Οι αμερικανικές Αρχές ελέγχου του ανταγωνισμού ενέκριναν αυτή την πράξη, αλλά η Επιτροπή στην πρώτη απόφασή της προ ολίγων εβδομάδων έκρινε ότι η άθροιση του δυναμικού της Honeywell στα ηλεκτρονικά της αεροναυπηγικής και της General Electric στις μηχανές θα οδηγήσει το νέο εταιρικό σχήμα να κατακτήσει «δεσπόζουσα θέση» σ’ αυτούς τους τομείς διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό η Κομισιόν ζήτησε την πώληση σε τρίτους όλων των αεροναυπηγικών τεχνολογιών της Honeywell πριν την εξαγορά της από την GE, καθώς και την απόσπαση από την τελευταία της εταιρείας leasing που διαθέτει στα αεροσκάφη. Η αντιπροσφορά που έκανε στις 14 Ιουνίου η GE ήταν αρκετά διαφορετική, μια και μιλούσε για πώληση σε τρίτους ενός μικρού μεριδίου της Honeywell (αξίας 2,2 δισ. δολ.) και για ανεξαρτητοποίηση μόνο σε διοικητικό επίπεδο της εταιρείας leasing που προαναφέρεται. Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μάριο Μόντι δήλωσε τα τελευταία 24ωρα ότι «θα καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια να κατανοήσει τους λόγους της διάστασης απόψεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών Αρχών ελέγχου του ανταγωνισμού». Και αυτό, αφού επί εβδομάδες ανταλλάχθηκαν σκληρές φράσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, με τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους και μέλη της κυβέρνησής του να αναμειγνύονται σ’ αυτή την υπόθεση. Ορισμένοι μάλιστα Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν κατάργηση των συμφωνιών ΗΠΑ/Ε.Ε., βάσει των οποίων οι Αρχές ανταγωνισμού της μιας έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν μεγάλες συγχωνεύσεις/εξαγορές που συμβαίνουν στον χώρο της άλλης, εφόσον επηρεάζουν τις αγορές σε διεθνές επίπεδο. Και όλοι αυτοί οι Αμερικανοί παράγοντες θα ερεθιστούν ακόμη περισσότερο εφόσον, σύμφωνα μ’ όλες τις ενδείξεις, και η δεύτερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι αρνητική.

Η υπόθεση, τελικά, της GE/Honeywell έχει πολλαπλές σημασίες: από τη μια, γιατί δοκιμάζει για ακόμη μια φορά τα όρια της διατλαντικής συνεργασίας σε θέματα ελέγχου του ανταγωνισμού και σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας από την άλλη γιατί σχετίζεται με την αναδιοργάνωση/συσπείρωση του αεροναυπηγικού/αεροπορικού τομέα και στις δύο πλευρές, καθώς και τον σκληρό ανταγωνισμό τους σ’αυτό τον χώρο.

Οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Ευρωπαίους ότι δεν εννοούν να ανοιχθούν πραγματικά στον ανταγωνισμό, ότι πάντα θα βρίσκουν τρόπους να ενισχύουν τους «εθνικούς πρωταθλητές» τους, ότι μιλάνε για εισαγωγή καινοτομιών/τεχνολογιών, αλλά την υποσκάπτουν, και, τέλος, απειλούν ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων των ΗΠΑ εκτός Ε.Ε. Οι Αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. απαντούν ότι όλα αυτά δεν ισχύουν μια και σε πληθώρα υποθέσεων υπήρξε σύμπνοια των δύο πλευρών. Τελευταία τέτοια παραδείγματα αποτελεί η κοινή καταδίκη της Microsoft για μονοπωλιακή συμπεριφορά, η συγχώνευση AOL/Time Warner (που έγινε αποδεκτή από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές Αρχές), καθώς και η ανάλογη υπόθεση Worldcom/Sprint (που απερρίφθη επίσης και από τις δύο πλευρές). Αλλωστε, σχετικά πρόσφατα, οι αμερικανικές Αρχές με παρόμοιο σκεπτικό μ’ αυτό που εξέφρασε η Κομισιόν για την GE/Honeywell είχαν εμποδίσει τη γαλλική Air Liquide και την αμερικανική AirProducts να διαμοιράσουν μεταξύ τους τη βρετανική BOC.

Με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύεται ότι διαπιστώνει μεν την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών, αλλά επειδή δεν μπορεί να την επιτύχει, καταφεύγει σε τεχνάσματα που είτε μεταθέτουν στο μέλλον σημερινά προβλήματα, είτε δίνουν λύσεις που δεν αλλάζουν την υπάρχουσα δομή διαχείρισης της εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή