Κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο

Κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οπως συμβαίνει στις ταινίες τρόμου, αν κόψεις ένα τέρας στη μέση θα έχεις δύο τέρατα», είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ο Scott McNealy, διευθύνων σύμβουλος της Sun Microsystems και ένας από τους ηγήτορες της σταυροφορίας κατά της Microsoft. Τα μέλη του αμερικανικού Εφετείου, που αποφάσισαν την Πέμπτη ότι δεν πρέπει να εκτελεστεί προηγούμενη δικαστική εντολή, η οποία επέβαλλε στη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο να «σπάσει» στα δύο, μάλλον θα γνώριζαν τη συγκεκριμένη ρήση.

Τόσο η Microsoft, όσο και το αντίπαλο στρατόπεδο, θεωρούν πως η απόφαση του Εφετείου αποτελεί δικαίωση των επιλογών τους. Οι τελευταίοι επισημαίνουν πως τα μέλη του δικαστηρίου μπορεί να απέτρεψαν τη διάσπαση της Microsoft, αλλά συμφώνησαν με την πρωτόδικη απόφαση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή της θέση στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων για τους προσωπικούς υπολογιστές (PCs). Το Εφετείο ζητεί την εκ νέου εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε το 1998 με αφορμή τις τακτικές της εταιρείας λογισμικού στη «μάχη» με τη Netscape Communications για τα προγράμματα περιήγησης (browsers) στο Διαδίκτυο.

Πάντως, την ίδια ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου η Microsoft είχε ανακοινώσει πως πρόκειται να αποσύρει από τα Windows ΧΡ (τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο) μια δυνατότητα γνωστή ως Smart Tags. Μέσω των Smart Tags οι χρήστες του Διαδικτύου «κατευθύνονται» προς τις ιστοσελίδες της Microsoft. Αρκετοί ανταγωνιστές υποστήριζαν πως η εταιρεία χρησιμοποιεί τα Smart Tags για να ωθεί τους χρήστες προς τις δικές της διαδικτυακές υπηρεσίες.

Τα Windows ΧΡ

Οι αναλυτές θεωρούν πως η απόφαση του Εφετείου επιτρέπει στη Microsoft να προσθέσει νέες δυνατότητες στις εφαρμογές λογισμικού που προετοιμάζει, αλλά και να συνδέει μεταξύ τους τα προγράμματα. Ο Bill Gates, πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε την Πέμπτη πως «με τα Windows ΧΡ προσφέρουμε ένα προϊόν το οποίο έχει τις δυνατότητες που απαιτούν οι καταναλωτές». Ο Gates υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η απόφαση του Εφετείου «δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο και έτσι αποτελεί καλή ευκαιρία ώστε να συζητηθεί το θέμα από όλους τους εμπλεκόμενους».

Ανεξάρτητα από την άποψη του Εφετείου, η Microsoft θα χρειαστεί να δώσει ακόμα περισσότερες μάχες στο προσεχές μέλλον, καθώς προσπαθεί να κυριαρχήσει στο Διαδίκτυο, με «όχημα» την πλατφόρμα. ΝΕΤ. Το πρώτο βήμα γίνεται με την προσθήκη στα Windows ΧΡ νέων εργαλείων και δυνατοτήτων αξιοποίησης του Internet. Το νέο λειτουργικό σύστημα ενσωματώνει δυνατότητες για αποστολή και λήψη μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου (instant messaging), αλλά και το Microsoft Passport, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους συνδρομητές Internet να περιηγούνται από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα και από υπηρεσία σε υπηρεσία, με έναν και μοναδικό κωδικό. Το Microsoft Passport επιτρέπει επίσης την αποθήκευση πληροφοριών για την πιστωτική κάρτα του συνδρομητή, ο οποίος δεν χρειάζεται να εισάγει τη συγκεκριμένη πληροφορία κάθε φορά που αγοράζει κάτι μέσω του Ιnternet.

Το Ηailstrorm

Οι προγραμματιστές της Microsoft εργάζονται αυτή την περίοδο σε μια ακόμα πιο ισχυρή έκδοση του Passport, η οποία έχει την κωδική ονομασία Hailstorm. Με το Hailstorm, οι προσωπικές πληροφορίες και -για παράδειγμα- τα στοιχεία της εταιρείας που εργάζεστε μπορούν να αποθηκευτούν μαζί και να είναι εύκολα προσβάσιμα. Ετσι όταν, π.χ., κάποιος χρήστης αγοράσει εισιτήρια μέσω του Internet, το Hailstorm εξασφαλίζει την ασφάλεια της συναλλαγής, μπορεί να χρεώσει το λογαριασμό της εταιρείας σας και στη συνέχεια να αποθηκεύσει τη συγκεκριμένη πληροφορία στον προσωπικό σας υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο, αλλά και το σύστημα που παρακολουθεί τα έξοδα της επιχείρησης.

Στη Microsoft ελπίζουν ότι σύντομα τα αυτοκίνητα ή τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να επικοινωνούν με τα ψυγεία, τους φούρνους μικροκυμάτων ή την κεντρική είσοδο ενός σπιτιού. Ετσι ο χρήστης θα μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο του ψυγείου ώστε να αγοράσει τα προϊόντα που χρειάζεται ή να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του και να παρακολουθεί την επισκευή του πλυντηρίου, ενώ βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο.

Ο Bill Gates έχει υποστηρίξει πως πολύ σύντομα οι καταναλωτές θα αγνοούν την ύπαρξη των ισχυρών κεντρικών συστημάτων (servers) που θα μεταφέρουν υπολογιστική ισχύ σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Ο δρόμος προς την υλοποίηση του οράματος του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο είναι αρκετά μακρύς και δύσκολος. Γι’ αυτό η απόφαση του Εφετείου αποτελεί μόνο μια μάχη στον ανελέητο πόλεμο για τις τεχνολογίες, που θα κυριαρχήσουν στο ψηφιακό μέλλον.

– Η συνέντευξη αυτή θα δημοσιευθεί την Κυριακή και ίσως έως τότε η Fed να έχει ξαναμειώσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή