Ν. Καραμούζης: Η μεγάλη πρόκληση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών

Ν. Καραμούζης: Η μεγάλη πρόκληση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο πώς η Ελλάδα θα ενισχύσει σε σταθερή βάση τη διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη, ενισχύοντας, παράλληλα, την αξιοπιστία της οικονομικής της πολιτικής και την εμπιστοσύνη των αγορών, αποτελεί την πραγματική πρόκληση για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με άρθρο του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλαου Καραμούζη στην εφημερίδα Wall Street Journal. Ο κ. Καραμούζης σημειώνει ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή μπορεί να εκληφθεί από τις διεθνείς αγορές ως ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε θέση να βάλει σε τάξη τα του οίκου της.

Η πραγματική πρόκληση, τονίζει, είναι η χώρα να μπορέσει να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, την αξιοπιστία της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Μόνο με διατηρήσιμη ανάπτυξη –σημειώνει–, πολιτική υπευθυνότητα και δέσμευση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος και απαρέγκλιτη συνέπεια στη δημοσιονομική σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Χρειάζονται ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να πειστούν οι αγορές. Τέτοιες πολιτικές, ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες, πρέπει να περιλαμβάνουν: ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμετάλλευσης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και της δημόσιας γης, ευρείας κλίμακας αποκρατικοποιήσεις, εκτενή ανασχεδιασμό της δημοσίας διοίκησης, δημιουργία ελκυστικού πλαισίου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση φιλική προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Αν η έξοδος από τα προγράμματα δεν συνεπάγεται βελτίωση της αξιοπιστίας, τότε υπάρχει κίνδυνος να παραταθεί η κακοδαιμονία της χώρας, προειδοποιεί. «Οι κινήσεις που θα γίνουν, από τώρα και μέχρι το τέλος του προγράμματος στα τέλη Αυγούστου, θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει μια καθαρή και βιώσιμη έξοδο». Ο κ. Καραμούζης προτείνει σειρά δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της αβεβαιότητας των αγορών, την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή