ΟΟΣΑ: «Καλπάζει» η υπερφορολόγηση μισθωτών στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: «Καλπάζει» η υπερφορολόγηση μισθωτών στην Ελλάδα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραματική αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων μισθωτών για το 2017 καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι οικογένειες με έναν εργαζόμενο γονέα και δύο παιδιά βρίσκονται στη δεύτερη θέση των πλέον επιβεβαρυμένων στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα η Εκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνει άνοδο του συνολικού φορολογικού βάρους στους μισθούς ως αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Πιο αναλυτικά:

α. Για τον στατιστικά συνηθέστερο τύπο νοικοκυριού στη Ελλάδα-οικογένεια με δύο παιδιά, όπου μόνο ο ένας γονέας εργάζεται και λαμβάνει τον μέσο μισθό- η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,33 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το 2016 και έφθασε το 39%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθε στο 26,1%.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είχε η Γαλλία με 39,4%, ενώ πέντε ακόμη χώρες είχαν συνολική φορολογική επιβάρυνση από 38% έως 39%: η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη με 39%, η Ιταλία ακολουθεί με 38,6% και ακολουθούν Φινλανδία (38,4%), Βέλγιο (38,3%) και Σουηδία (38,2%).

Η χαμηλότερη επιβάρυνση στη συγκεκριμένη κατηγορία σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία (6,4%), τη Χιλή (7%) και την Ελβετία (9,1%).

β. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για έναν άγαμο εργαζόμενο, χωρίς παιδιά, ο οποίος εισπράττει τον μέσο μισθό αυξήθηκε κατά 0,31 της ποσοστιαίας μονάδας και φθάνει πλέον  στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας των εργοδοτών.

Η μεταβολή αυτή προέκυψε από την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (0,15 της ποσοστιαίας μονάδας) και των εργοδοτών (0,13 της μονάδας) και την οριακή αύξηση του φόρου εισοδήματος (0,04 της μονάδας).

Αντίθετα στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώθηκε το 2017. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, η μέση φορολογική επιβάρυνση για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων μειώθηκε πέρυσι κατά 0,13 της ποσοστιαίας μονάδας στο 35,9%.

Την υψηλότερη επιβάρυνση παρουσιάζουν εδώ το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%), η Ιταλία (47,7%), η Γαλλία (47,6%) και η Αυστρία (47,4%).

Συνολικά σε σύγκριση με το 2016, το tax wedge αυξήθηκε σε 18 από τις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ μειώθηκε σε 16 χώρες και έμεινε σταθερό στην περίπτωση της Χιλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή