ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Απρίλιο

ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Απρίλιο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oριακή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώθηκε στη Βιομηχανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, «η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος στην ελληνική οικονομία, καθώς καταγράφεται άνοδος των επιμέρους δεικτών σχεδόν σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τομέα της βιομηχανίας, προκύπτει μείωση της παραγωγής τον δεύτερο μήνα του τρέχοντος έτους σε σχέση με τις αρχές του έτους και ταυτόχρονη μείωση του επιπέδου των τιμών παραγωγού. Τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων έχουν την ίδια πτωτική τάση τον Φεβρουάριο, ενώ τον Μάρτιο, οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, διατηρούνται ευοίωνες παρά τη μικρή αποκλιμάκωση. Συγκεκριμένα, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +22 (από +26) μονάδες, με το 32% των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 10% (από 5%) μείωσή της.

Αντίθετα από την παραγωγή, οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται τον Απρίλιο (+21 από +28 μον. το ισοζύγιο), με το 1/3 των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 12% (από 6%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις από την άλλη πλευρά κερδίζει έδαφος και διαμορφώνεται στις +14 (από +6) μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή