Ρύθμιση για απαλλαγή κενών ακινήτων από τέλη

Ρύθμιση για απαλλαγή κενών ακινήτων από τέλη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρύθμιση για την απαλλαγή των ιδιοκτητών από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετά κενά ακίνητα δεν προκύπτει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν γνώριζαν ότι, εκτός από τη βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ, οφείλουν να υποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο. Εντέλει, το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται, καθώς προβλέπεται εξάμηνη προθεσμία, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να προβούν στην υποβολή των εν λόγω δηλώσεων (ότι δηλαδή όντως το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται).

Ωστόσο, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ, παρότι η προωθούμενη διάταξη λύνει το υφιστάμενο πρόβλημα για το παρελθόν, δηλαδή για όσα ακίνητα είναι ήδη μη ηλεκτροδοτούμενα, αφήνει ανοικτό το παράθυρο για διπλασιασμό των δημοτικών τελών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση στον δήμο τους θα επιβαρύνονται με διπλάσιο ποσό δημοτικών τελών για κάθε κενό και μη χρησιμοποιούμενο ακίνητο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η διάταξη αυτή είναι αντίθετη και με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για το θέμα, η οποία ζήτησε να ισχύει η απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από τον χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη δημοτική αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει η ρύθμιση να αναφέρει πως «ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για όσο χρόνο παραμένουν κενά εφόσον στον οικείο ΟΤΑ κατατεθεί βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ ή του παρόχου περί διακοπής της ηλεκτροδότησής του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή