Μείωση μη μισθολογικού κόστους με χρήση των υπερπλεονασμάτων

Μείωση μη μισθολογικού κόστους με χρήση των υπερπλεονασμάτων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του σημαντικού περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και μεγαλύτερων φορολογικών ελαφρύνσεων των ελληνικών νοικοκυριών, τάσσεται ο ΣΕΒ. Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει την ανάγκη αξιοποίησης «της αφαίμαξης που υφίσταται η πραγματική οικονομία για να επιτευχθούν τα υπερπλεονάσματα» προς όφελος του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τάσσεται υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να ενισχυθούν πραγματικά η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και της φορολογικής ελάφρυνσης της ελληνικής οικογένειας, ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΠ) 2019-2022, ο ΣΕΒ παρατηρεί πως ο προϋπολογισμός παράγει σε μόνιμη βάση πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, καθώς και ότι οι ροές εσόδων και δαπανών είναι βιώσιμες, δηλαδή μπορεί να διατηρηθούν grosso modo στα ίδια επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ χωρίς να προκαλούν αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και στην ποσότητα και ποιότητα της παροχής δημοσίων αγαθών στην κοινωνία.

Τα πλεονάσματα αυτά, όμως, όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, έχουν ήδη δημιουργήσει παρενέργειες. «Η υπερφορολόγηση και η υπερπροοδευτικότητα των φορολογικών συντελεστών προκαλούν στρεβλώσεις κατανομής πόρων και υποτιμημένα επίπεδα συλλογής εσόδων, καθώς οδηγούν την οικονομική δραστηριότητα σε χαμηλότερα επίπεδα (χαμηλές επενδύσεις, χαμηλή απασχόληση), στην παρανομία (αδήλωτη εργασία, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο) και στο εξωτερικό (brain drain, οικονομική μετανάστευση επιχειρήσεων)», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει πως «οι τάσεις αυτές μπορούν να ανατραπούν με προσεκτικές και σταδιακές μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών και μείωση της υπερπροοδευτικότητας του φορολογικού συστήματος, όχι γιατί έτσι ωφελούνται οι πλούσιοι, το κεφάλαιο κ.λπ., αλλά γιατί έτσι εξυπηρετείται η αξιοκρατία και αμείβονται η επιχειρηματική επιτυχία και η επαγγελματική προσπάθεια, ενώ δημιουργούνται και περισσότεροι πόροι για αποταμίευση και επενδύσεις». Ο ΣΕΒ παρατηρεί, εξάλλου, ότι οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κρατούν σε χαμηλό επίπεδο τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, κοντά στο 2% μεσοσταθμικά, και επισημαίνει πως οι στόχοι του ΜΠΔΣ επιτυγχάνονται κυρίως με τη μείωση συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 3 δισ. ευρώ το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου (αύξηση εσόδων) ύψους 1,9 δισ. το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή