Οι τέσσερις προτεραιότητες του ΣΕΒ για ενίσχυση της μεταποίησης

Οι τέσσερις προτεραιότητες του ΣΕΒ για ενίσχυση της μεταποίησης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξορθολογισμό της φορολογίας στην παραγωγή, ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, βελτίωση του δανεισμού και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε όλο το φάσμα χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι οι τέσσερις προτεραιότητες, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, για την ενίσχυση της μεταποίησης στην Ελλάδα.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε χθες και είναι αφιερωμένο στον κλάδο της μεταποίησης, ο ΣΕΒ παρατηρεί υστέρηση στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής και επισημαίνει ότι όσο αυτή δεν επιλύεται, η επιχειρηματικότητα θα μένει εγκλωβισμένη σε μικρά ανοργάνωτα σχήματα που επιβιώνουν άχαρα στην ημιπαρανομία ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αναλύοντας τη θέση του περί ισχυρής μεταποίησης ως προϋπόθεση ανάπτυξης, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι χώρες που έχουν ισχυρή μεταποιητική βάση δημιουργούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, αφομοιώνουν καλύτερα τις τεχνολογικές αλλαγές, διαθέτουν ισχυρούς πολλαπλασιαστές που διαχέουν τα οφέλη και σε άλλους κλάδους της οικονομίας και επιπλέον είναι πιο ανθεκτικές στους υφεσιακούς οικονομικούς κύκλους.

Η απασχόληση στη μεταποίηση είναι κυρίως πλήρους απασχόλησης, σε αντίθεση με κλάδους με έντονη εποχικότητα στη δραστηριότητά τους. Παράλληλα η εργασία στη μεταποίηση συνήθως απαιτεί αυξημένη εξειδίκευση και εκπαίδευση, που σημαίνει υψηλότερες μέσες ετήσιες αποδοχές (22.200 ευρώ το 2015 έναντι 14.500 στο εμπόριο και 7.700 ευρώ σε καταλύματα και εστίαση) αλλά και πιο ανθεκτικές σε κρίσεις. Επίσης η απασχόληση στον κλάδο συνεισφέρει όλο τον χρόνο στα δημόσια έσοδα, μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, σε αντίθεση με την απασχόληση σε κλάδους με έντονη εποχικότητα.

Οι αναλυτές του ΣΕΒ συνδέουν την αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την άμεση και έμμεση απώλεια πολλών και καλών θέσεων εργασίας με τον τρόπο που έχει διαχρονικά αντιμετωπιστεί το φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο για τη μισθωτή εργασία. Δεν αποτελεί σύμπτωση η εδραίωση στην Ελλάδα μιας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, παρατηρεί ο ΣΕΒ και εξηγεί: «Τα αντικίνητρα, φορολογικά και ρυθμιστικά, στην ανάπτυξη και μεγέθυνση, το “μπλέξιμο” που αναπόφευκτα προκύπτει όταν επιχειρείται η επένδυση σε πιο σύνθετες παραγωγικές διαδικασίες και ο κίνδυνος όσων ήδη έχουν επενδύσει ή μεγαλώσει να εκτεθούν σε μη καλά μελετημένες ξαφνικές ρυθμιστικές και φορολογικές μεταβολές, είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει έλλειμμα παραγωγικής βάσης και μεγαλύτερων επιχειρήσεων».

Η ανάκαμψη της παραγωγικής βάσης είναι το στοίχημα για την επιβίωση της χώρας τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας ισορροπημένων οικοσυστημάτων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών.

Στο θέμα της χρηματοδότησης ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός του ιδιωτικού τομέα με όρους συμβατούς με αυτούς που προσφέρονται στους εντός της Ε.Ε. ανταγωνιστές τους έχει επηρεάσει αρνητικά τις σύνθετες αλυσίδες αξίας εξωστρεφών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Επισημαίνει επίσης τις αρνητικές συνέπειες στον κλάδο από ορισμένες από τις πλέον ατυχείς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποφάσεις πολιτικής και επιβολής επιβαρύνσεων στο κόστος ενέργειας, που συνέπεσαν με την έξαρση της κρίσης και τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους της παραγωγικής βάσης της χώρας από πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ταυτόχρονα με την έξαρση των φορολογικών υπερβολών και της φορολογικής αστάθειας.

Σήμερα, καταλήγει ο ΣΕΒ, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η βελτίωση της ποιότητας θεσμών και πολιτικών, να μην ορθώνονται μη ανταποδοτικά εμπόδια και φόροι στην ανάπτυξη και επιτυχία ειδικά όσων ξεκινούν πιο σύνθετα και καινοτόμα εγχειρήματα στην παραγωγή αλλά και στις υποστηρικτικές προς αυτή υπηρεσίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT