Αξιοπιστία πολιτικής ζητούν από την Ελλάδα οι αγορές, λέει ο ΣΕΒ

Αξιοπιστία πολιτικής ζητούν από την Ελλάδα οι αγορές, λέει ο ΣΕΒ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό των συμφωνηθέντων συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), υπογραμμίζοντας ότι «οι αγορές ζητούν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής». Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, τα στοιχεία της πορείας της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών, δείχνοντας μια κόπωση. Αλλά και η πορεία των αγορών, είτε γίνεται αναφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην αγορά κρατικών ομολόγων, είτε στις πενιχρές αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είναι αναντίστοιχη της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, και της δυνητικής πρόσβασης του Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των τραπεζών σε δανεισμό από το εξωτερικό, με καλύτερους όρους για τη χώρα μας.

Για το QE

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, οι αγορές αξιολογούν αρνητικά τις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ ότι, στο πλαίσιο της ενισχυμένης και μόνο εποπτείας, δεν πρόκειται να επιτραπεί η διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, και, κατ’ επέκταση, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, οι αγορές επίσης δεν αξιολογούν θετικά την απόφαση του Eurogroup για την αναβολή μέχρι τις αρχές Αυγούστου της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ., λόγω της μονομερούς απόφασης της κυβέρνησης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από προσφυγικές ροές.

Ολα τα ανωτέρω συνηγορούν στο ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά, σημειώνει ο ΣΕΒ, προειδοποιώντας πως διαφορετικά, και σε συνδυασμό με την επερχόμενη πολιτική πόλωση και τις πιθανές ασυνέχειες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, οι προοπτικές για μια αναπτυξιακή πορεία διαρκείας θα αποδειχθούν μάλλον περιορισμένες.

Η πραγματικότητα αυτή, παρατηρεί ο ΣΕΒ, αποτυπώνεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, καθώς μετά τη συμφωνία για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, η αγορά δείχνει να κρατά στάση αναμονής, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να υποχωρεί ελαφρά τον Ιούνιο του 2018, αν και οι προσδοκίες για τη μεταποίηση και την απασχόληση είναι θετικές. Ωστόσο, τονίζει ο ΣΕΒ, η εικόνα ανάκαμψης που συνθέτουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν παρουσιάζει τον απαιτούμενο δυναμισμό για την είσοδο της οικονομίας σε μία σταθερή τροχιά αύξησης των εισοδημάτων και της απασχόλησης, μετά μια 10ετία σημαντικών απωλειών στο ΑΕΠ. Οπως εκτιμά, η ανακοπή της βελτίωσης του κλίματος στη βιομηχανία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω των τάσεων προστατευτισμού που αναπτύσσονται, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη μεταποιητική παραγωγή και τις εξαγωγές το επόμενο διάστημα.

Φιλοεπενδυτικό περιβάλλον

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι η ανάγκη διασφάλισης ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, χωρίς οπισθοδρόμηση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, είναι επιτακτική, σημειώνοντας πως η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 από μόνη της δεν αρκεί για τη στροφή της οικονομίας προς δυναμική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή