Βροχή τα πρόστιμα για «προσβολή» του Ταγίπ Ερντογάν

Βροχή τα πρόστιμα για «προσβολή» του Ταγίπ Ερντογάν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πρόστιμο, το βαρύτερο μέχρι σήμερα, καλείται να πληρώσει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού καταδικάστηκε από δικαστήριο για δυσφήμηση του προέδρου της Δημοκρατίας και της οικογένειάς του.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος CHP είχε κατηγορήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συγγενείς του ότι διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων «ξεπλένουν βρώμικο χρήμα» σε φορολογικό παράδεισο της Βρετανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις κατηγορίες, προειδοποιώντας τον Κιλιτσντάρογλου ότι «θα πληρώσει το τίμημα» της δυσφήμησης. Εκτοτε, ο κεμαλικός πολιτικός έχει καταδικαστεί σε αρκετές δίκες για δυσφήμηση του προέδρου, αλλά το χθεσινό πρόστιμο (359.000 τουρκικές λίρες, που ισοδυναμούν με 65.000 ευρώ) είναι το μεγαλύτερο από όλα.

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν κινήσει διαδικασία δίωξης του Κιλιτσντάρογλου για μια άλλη υπόθεση «προσβολής του προέδρου». Στις 6 Ιουλίου, κατά την τελετή αποφοίτησης στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής, τέσσερις φοιτητές κρατούσαν πλακάτ με σατιρικό σκίτσο που εμφάνιζε τον Ερντογάν με τη μορφή ελέφαντα, πίθηκου και φιδιού. Οι φοιτητές συνελήφθησαν για εξύβριση του προέδρου και ο Κιλιτσντάρογλου ανήρτησε το επίμαχο σκίτσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια χειρονομία υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης.

Στο μεταξύ, δικαστήριο της Αγκυρας απέρριψε αίτημα αποφυλάκισης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς μέχρι τη συνέχιση της δίκης του, στα τέλη Αυγούστου.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP βρίσκεται εδώ και 18 μήνες φυλακισμένος στην Αδριανούπολη, κατηγορούμενος για σχέσεις με την «τρομοκρατία». Ο Ντεμιρτάς ήταν προεδρικός υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές και το κόμμα του είναι τρίτο σε ισχύ στη Βουλή, έχοντας αποσπάσει το 11,7% των ψήφων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή