Στα 1.000 ευρώ το μηνιαίο εισόδημα μέσω της Airbnb

Στα 1.000 ευρώ το μηνιαίο εισόδημα μέσω της Airbnb

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 8.000 κατοικιών που εκμισθώνονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb μόνο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η απήχηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ιδιοκτήτες και ασφαλώς και ξένους επισκέπτες συνεχίζει να μεγαλώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων AirDNA, αυτήν την περίοδο, μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας διατίθενται προς ενοικίαση 8.068 ακίνητα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 57% σε σχέση με μόλις πριν από ένα χρόνο, όταν ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 5.127 κατοικίες. Συνολικά, δε, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, δηλαδή υπολογίζοντας και τα νότια προάστια, όπως και τις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των αγγελιών ακινήτων που είναι αναρτημένες στο Airbnb ξεπερνά τις 10.000.

Η αυξημένη δημοφιλία της εν λόγω δραστηριότητας ερμηνεύεται εύκολα, αν εξετάσει κανείς τα προσδοκώμενα έσοδα των ιδιοκτητών, τα οποία μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν κατά πολύ μια συμβατική μίσθωση μεγάλης διάρκειας. Οπως προκύπτει, κατά μέσον όρο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα, το μέσο ημερήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 54 ευρώ, ενώ η πληρότητα αγγίζει το 80%, κάτι που μεταφράζεται σε μηνιαία έσοδα της τάξεως των 1.000 ευρώ. Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν τις τελευταίες 30 μέρες, δηλαδή σε περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης.

Την ίδια στιγμή, ένα τυπικό ενοίκιο για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στο κέντρο της Αθήνας πολύ δύσκολα ξεπερνά τα 500 ευρώ. Ασφαλώς, στην περίπτωση των μισθώσεων τύπου Airbnb ο ιδιοκτήτης πρέπει να συνυπολογίσει και άλλες δαπάνες, όπως τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας (που στην περίπτωση της συμβατικής μίσθωσης καταβάλλονται από τους ενοίκους), ωστόσο και πάλι η ζυγαριά εύκολα γέρνει υπέρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το δέλεαρ γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν εξετάσει κανείς τις τρεις δημοφιλέστερες συνοικίες, το εμπορικό τρίγωνο, που περιλαμβάνει την Πλάκα και το Μοναστηράκι, το Κουκάκι και την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων (μαζί με τις περιοχές Μουσείο και Νεάπολη). Στο εμπορικό τρίγωνο καταγράφονται 1.181 αγγελίες ακινήτων, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 78 ευρώ/διανυκτέρευση και την πληρότητα στο 83%, κάτι που σημαίνει ότι το μηνιαίο εισόδημα εκτοξεύεται στα 1.625 ευρώ την τρέχουσα περίοδο, εξηγώντας έτσι και τη φρενίτιδα επενδύσεων που καταγράφεται την τελευταία διετία στη συγκεκριμένη περιοχή από Ελληνες και ξένους, οι οποίοι αγοράζουν σωρηδόν οικιστικά ακίνητα, τα ανακαινίζουν και τα διαθέτουν προς εκμίσθωση μέσω του Airbnb. Μάλιστα, δεδομένου του σημαντικού κόστους, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή είναι επαγγελματίες, δηλαδή κατά κανόνα εταιρείες, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι το 63% των αγγελιών ακινήτων αφορά ιδιοκτήτες με πολλαπλές καταχωρίσεις ακινήτων.

Η δεύτερη δημοφιλέστερη περιοχή είναι το Κουκάκι, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Εκεί, εντοπίζονται 684 αγγελίες ακινήτων, με το μέσο μηνιαίο εισόδημα να ανέρχεται σε 1.274 ευρώ, ή 61 ευρώ/διανυκτέρευση, δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο η μέση πληρότητα αγγίζει το 82%. Ακολουθούν τα Εξάρχεια με 674 αγγελίες ακινήτων, μια πιο προσιτή οικονομικά επιλογή, που έχει πλέον το δικό της κοινό μεταξύ των ξένων επισκεπτών, καθώς εξακολουθεί να είναι κοντά στα τουριστικά αξιοθέατα, προσφέροντας όμως πολύ πιο οικονομικές επιλογές διαμονής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το AirDNA, το μέσο κόστος/διανυκτέρευση αγγίζει τα 45 ευρώ. Ακόμα κι έτσι βέβαια, το μηνιαίο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη αγγίζει τα 820 ευρώ, καθώς η πληρότητα είναι της τάξεως του 81%.

Στα 1.000 ευρώ το μηνιαίο εισόδημα μέσω της Airbnb-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή