Πρόστιμα άνω των 2 εκατ. από Επιθεώρηση Εργασίας

Πρόστιμα άνω των 2 εκατ. από Επιθεώρηση Εργασίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα-φωτιά που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ επέφεραν οι στοχευμένοι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιθεωρητές και ειδικοί επιθεωρητές του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο συνολικά 2.319 ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Επιβλήθηκαν 525 πρόστιμα συνολικού ύψους 2.282.312,61 ευρώ, ενώ σε άλλες 86 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, ημέρα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι περιφερειακές διευθύνσεις επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων του ΣΕΠΕ διενήργησαν πανελλαδικά 510 ελέγχους, επιβάλλοντας 47 πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ύψους 139.848,93 ευρώ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΕΠΕ, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες στόχευσης που δίνουν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου.

Επιπλέον, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου και ώς τις 15 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Αττική.

Να σημειωθεί ότι, με βάση την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, από την 1η Ιουλίου είναι υποχρεωτική η εκ των προτέρων ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης ή της υπερεργασίας. Για δύο μήνες, μέχρι τις 31/8/2018, θα ισχύσει μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και με τον παλιό τρόπο, δηλαδή μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών. Παράλληλα, το υφιστάμενο έντυπο Ε8 «Γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης» καταργείται από τις 16/9/2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή