ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Guardian: Κολοσσιαία αποτυχία η ελληνική διάσωση

Guardian: Κολοσσιαία αποτυχία η ελληνική διάσωση

Για «κολοσσιαία» αποτυχία κάνει λόγο η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, ενόψει της λήξης του τρίτου προγράμματος.

Συγκεκριμένα σε άρθρο του Λάρι Έλιοτ αναφέρεται:

«Επειτα από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θεωρείται από αύριο Δευτέρα αρκετά ισχυρή ώστε να σταθεί στα δικά της πόδια. Το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που έχει παράσχει στην Αθήνα οικονομική βοήθεια έκτακτης ανάγκης τερματίζεται. Εκτός από τους βαρύτατους δημοσιονομικούς κανόνες, που ισχύουν για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο, οι Έλληνες μπορούν να «αποχαιρετήσουν» την τρόικα – τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που στην ουσία έχει διαχειριστεί τη χώρα από το 2010» 

«Πρόκειται για μία διαφημιστική εκστρατεία, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως ένα success story, ένα φόρο τιμής στην αλληλεγγύη και μια λογική προσέγγιση που έχει αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα και παρεμπόδισε την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει το ευρώ. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Η Ελλάδα ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, άσκοπης καθυστέρησης και των συμφερόντων των τραπεζών που τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες» συνεχίζει.

Παράλληλά κάνοντας μια αναδρομή στην οικονομική βοήθεια που δέχτηκε η ελληνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια,  καταλήγει στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη τακτική λιτότητας οδήγησε σε χαμένες θέσεις εργασίας και χαμένα φορολογικά έσοδα, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε οδηγώντας σε επιπλέον περικοπές.