Το ΣτΕ ακύρωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί

Το ΣτΕ ακύρωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακυρώνεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που είχε επιβληθεί στο κρασί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων. Ο νόμος για την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2015, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του υπογράφηκε στις 16.12.2015. Τελικά, ο ΕΦΚ στο κρασί ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1/1/2016.

Η απόφαση του ΣτΕ, μόλις καθαρογραφεί, θα έχει άμεση ισχύ και για την εφαρμογή της δεν απαιτείται κάποια ενέργεια της διοίκησης. Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, μετά τη λήξη της τρίτης αξιολόγησης, είχε εξαγγείλει προ μηνών και η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, δεδομένου –μεταξύ άλλων– ότι ο φόρος δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά οφέλη. Ωστόσο το ΣτΕ πρόλαβε πιθανότατα τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η απόφαση

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (απόφαση 1734 της 3-9-2018) ακύρωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας οινοπαραγωγός από τις Σέρρες. Το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ είχε συνεδριάσει για το θέμα στις 12 Μαΐου 2016 και από τότε εκκρεμούσε η έκδοση της απόφασης την οποία ανέμενε όλος ο οινικός κλάδος.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 ΑΥΟ (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας, δι’ ανακοίνωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικαστική απόφαση, ενώ ευχαρίστησε και τον νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που χειρίστηκε την υπόθεση. «Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια», είπε ο κ. Σκούρας. Από την πλευρά του ο κ. Γεωργόπουλος επισήμανε ότι «είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο σε μια υπόθεση με πολλές νομικές πτυχές που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες και σε εκείνους τους οινοποιούς που μας βοήθησαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση της αίτησης».

Οπως ο ίδιος δήλωσε στην «Κ», ο «συγκεκριμένος νόμος ο οποίος ήταν –εκτός των άλλων– δημοσιονομικά ισχνός αποδείχθηκε και παράνομος». Εξηγεί ότι η απόφαση ακυρώνει τον νόμο και όχι επιμέρους σημεία, ωστόσο «δεν γνωρίζουμε ακόμα το σκεπτικό της απόφασης ώστε να ξέρουμε αν θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως κανονικά συμβαίνει σε τέτοιου είδους αποφάσεις ή αν με κάποιο τρόπο περιορίζεται η αναδρομικότητα».

Σε περίπτωση αναδρομικής ισχύος εκτός από το δημοσιονομικό κενό θα προκύψει και θέμα όσον αφορά τον δικαιούχο των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν εφόσον ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πρακτικά επιβάρυνε τους καταναλωτές του οίνου.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γεωργόπουλος τονίζει ότι κανονικά το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε με εγκύκλιό του, η οποία θα εκδοθεί άμεσα προς τις οικονομικές υπηρεσίες και τα τελωνεία, να ενημερώνει ότι δεν υπάρχει νομικό καθεστώς για την καταβολή και την είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου, ώστε να μη δημιουργηθούν αδικίες μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή