Δυσοίωνα μηνύματα από τις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα

Δυσοίωνα μηνύματα από τις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνα μηνύματα ως προς την προοπτική εξόδου της στις αγορές εισπράττει η ελληνική οικονομία καθώς το κόστος δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στις αποδόσεις του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, παρουσιάζει εκ νέου αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα οι αποδόσεις του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, βρίσκονται σήμερα στο 4,63%, τιμή ενισχυμένη κατά 10 μονάδες βάσης

Πρόκειται για την για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά την οποία το ελληνικό ομόλογο κινείται σε επίπεδα υψηλότερα εκείνων όταν συμφωνήθηκε το τελευταίο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ και η απόδοση του 5ετούς κινείται στο 3,68%, αυξημένη κατά 4,1% σε σχέση με χθες.

Υπό πίεση επίσης βρέθηκαν επίσης και οι χρηματιστηριακές αξίες, καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,45% κινούμενος στις 707,07 μονάδες

Οι νέες πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας συνέπεσαν χρονικά με την προειδοποίηση που απήθυνε μέσω της συνέντευξής του στην «Κ» το στέλεχος της ΕΚΤ  Μπενουά Κερέ, ο οποίος περιέγραψε τον «διάλογο» με τι αγορές ως δυσκολότερο αυτού με τους πιστωτές.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση στελέχους της ΕΚΤ μετά το τέλος του μνημονίου, το μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής, που παρακολούθησε από κοντά και χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια, συγχαίρει μεν την κυβέρνηση για την πρόοδο που επετεύχθη, αλλά αποφεύγει να πει «αποστολή εξετελέσθη». Αναγνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε και πως έγιναν λάθη από τους πιστωτές, όπως ότι παρέβλεψαν την ανάγκη μείωσης του χρέους.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους λέει ότι η απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή της μεσοπρόθεσμα, αλλά παραμένουν κίνδυνοι μακροπρόθεσμα.

Ακόμη, θέτει θέμα βελτίωσης της διακυβέρνησης των τραπεζών, καλώντας την κυβέρνηση να απόσχει από πρακτικές επηρεασμού των πιστωτικών τους αποφάσεων, ενώ σημειώνει ότι παρά την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, η ποιότητα του κεφαλαίου τους είναι χαμηλή, εξαιτίας των αναβαλλόμενων φόρων.

Για το θέμα της μείωσης ή μη των συντάξεων, απαντά τονίζοντας ότι για την ΕΚΤ πρωταρχική σημασία έχει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη και αναφέρει συγκεκριμένα την άμεση φορολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή