Σημαντικές επαφές για ενεργειακά έργα στην 83η ΔΕΘ

Σημαντικές επαφές για ενεργειακά έργα στην 83η ΔΕΘ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο των επαφών και διαβουλεύσεων που θα λάβουν χώρα στην 83η ΔΕΘ θα βρεθούν οι ενεργειακές εξελίξεις και τα μεγάλα διεθνή ενεργειακά projects, όπως φαίνεται από τα ηχηρά ονόματα του κλάδου που θα δώσουν το «παρών», γεγονός που δεν είναι άσχετο από το ότι τιμώμενη χώρα για φέτος είναι οι ΗΠΑ.

Εκτός από τον υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes και τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, το «παρών» στη Θεσσαλονίκη θα δώσει o αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Ασπρεϊ, ο αναπληρωτής διευθυντής της Climate & Advanced Energy (Atlantic Council), David Livingston και η αναπληρώτρια διευθύντρια στο Global Energy Center (Atlantic Council), Ellen Scholl. Στη συμπρωτεύουσα θα βρεθούν επίσης η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, καθώς και ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Antic.

Στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ασφάλειας προμήθειας, διαφοροποίησης πηγών, απελευθέρωσης των αγορών και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Συναντήσεις με τους ομολόγους του των παραπάνω χωρών θα έχει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των υψηλόβαθμων ενεργειακών στελεχών που θα συμμετάσχουν στο ενεργειακό συνέδριο που διοργανώνει σήμερα (μία ημέρα πριν από την έναρξη των εγκαινίων της ΔΕΗ) το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν έργα άμεσου αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως ο αγωγός IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, με τις πληροφορίες μάλιστα να επαναφέρουν ως πολύ πιθανή τη συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα του τερματικού Αλεξανδρούπολης την αμερικανική εταιρεία Cheniere. Το «παρών» στη Θεσσαλονίκη θα δώσει σύσσωμη και η εγχώρια ενεργειακή αγορά με προεξάρχουσες τις υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείες, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, τον υπό μεταβίβαση ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και τη ΡΑΕ.

Το ενεργειακό παζλ της Θεσσαλονίκης συμπληρώνεται με μια ενεργειακή ημερίδα του ΥΠΕΝ το Σάββατο, τα εγκαίνια του περιπτέρου της εταιρείας Ζενίθ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) και σειρά εκδηλώσεων της ΡΑΕ για τον ηλεκτρισμό, τις ΑΠΕ, τα νησιά και το φυσικό αέριο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή