ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο στους δέκα εργοδότες σχεδιάζουν προσλήψεις το δ΄ τρίμηνο

Δύο στους δέκα εργοδότες σχεδιάζουν προσλήψεις το δ΄ τρίμηνο

Ενθαρρυντικά σημάδια σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας διαπιστώνουν οι Ελληνες εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα για τις προθέσεις προσλήψεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, την οποία πραγματοποιεί η ManpowerGroup.

Αναλυτικά, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +16%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Το 21% των εργοδοτών στην Ελλάδα προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, 9% αναμένει μείωση, ενώ το 66% δεν βλέπει κάποια αλλαγή.

Τα σχέδια προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οσο για τους τομείς στους οποίους αναμένονται οι περισσότερες προσλήψεις, αυτοί είναι του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών καθώς και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Σύμφωνα με τον γενικό εμπορικό διευθυντή της ManpowerGroup Μπάμπη Καζαντζίδη, ύστερα από μία δεκαετή δυσπραγία, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Εχουν, ήδη, εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, που αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η συνεχής βελτίωση του τραπεζικού τομέα, επικεντρωμένη στον εξορθολογισμό των λειτουργιών του, ήταν πρωταρχικής σημασίας για την αναζωογόνηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της εξελισσόμενης οικονομικής ανάκαμψης τόσο στις χρηματοοικονομικές & ασφαλιστικές υπηρεσίες όσο και στο χονδρικό & λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη, η πρόβλεψη για αύξηση της προοπτικής προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο αφορά κυρίως θέσεις εξυπηρέτησης πελατών και, επίσης, επαγγελματίες πωλήσεων και πληροφορικής καθώς και ηλεκτρολόγους. 

Οι εργοδότες προβλέπουν αύξηση του αριθμού απασχολουμένων και σε εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Η ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα του εμπορίου  (λιανική & χονδρική), όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +21%.

Οι εργοδότες του τομέα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης καταγράφουν αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +20%, ενώ οι προοπτικές για τον τομέα των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις ανέρχονται σε +19%.