Στα 2,7 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Στα 2,7 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σταγονόμετρο γίνονται οι αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ενώ την ίδια στιγμή διογκώνεται το στοκ των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου «κόλλησαν» τον Ιούλιο στα 2,727 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μείωση των συνολικών ληξιπρόθεσμων γενικής κυβέρνησης από τα 2,018 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε 1,934 δισ. τον Ιούλιο, με πληρωμές 72,3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή όμως αυξάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κατά 84 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 790 εκατ. από 706 εκατ., με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να παραμένει αμετάβλητο.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Ιουλίου ως εξής:

• 130 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 261 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 853 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 261 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 374 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 316 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα.

• 790 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή