Νέα χαλάρωση των capital controls προαναγγέλλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Νέα χαλάρωση των capital controls προαναγγέλλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα χαλάρωση των capital controls πολύ σύντομα, με την οποία «θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται και στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες λέγοντας ότι «προφανώς βγαίνουν τα νούμερα» της ποσοτικοποίησής τους και σημειώνοντας ότι «βγαίνουν ακριβώς επειδή έχουμε πάρει ως βάση υπολογισμού τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο».

Ερωτηθείς για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, χωρίς κατάργηση του συνόλου των προγραμματισμένων για το 2019 αντιμέτρων, απάντησε: «όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όχι μόνο έχουμε φθάσει στο 3,5%, αλλά έχουμε και δημοσιονομικό χώρο να υλοποιήσουμε μεγάλο κομμάτι των αντίμετρων, τόσο με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις, όσο και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Και αυτή η συζήτηση είναι εν εξελίξει».

Αναφορικά με το εάν είναι καθοριστική η στάση των Γερμανών στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι ναι μεν η Γερμανία έχει ειδικό βάρος σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης, «αλλά η ουσία είναι ότι το πλαίσιο τώρα είναι εντελώς διαφορετικό», καθώς «είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μια επιτήρηση τόσο των στόχων, όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις χώρες».

Προσθέτει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «το 3,5% (πρωτογενές πλεόνασμα) και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει», καθώς και ότι «αυτό το διαφορετικό πλαίσιο ισχύει και για το ζήτημα των συντάξεων». «Εν συντομία είναι ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων, επικαλούμενος τόσο στοιχεία του ΟΟΣΑ, όσο και για τον «επιπλέον λόγο ότι τώρα οι επενδυτές με τη συμφωνία για το χρέος έχουν πλέον καθαρό διάδρομο για να πάρουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους». Επίσης, θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια δημιουργίας 600.000 νέων θέσεων εργασίας εντός πενταετίας «σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ακόμα ότι από το 2020 τα νοικοκυριά με χαμηλή περιουσία θα δουν «το μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με φέτος, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 30%».

Ο κ. Τσακαλώτος καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσει τις δικές του "πιο γενναιόδωρες" εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και να απαντήσει στο αν θεωρεί ότι θα έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και το 2020 «καθώς – από την προσωπική του αίγλη και μόνο – ξαφνικά θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και θα ζήσουμε εμείς καλά κι εκείνοι καλύτερα;».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή