Κατά 50% θα αυξηθεί το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας έως το 2022

Κατά 50% θα αυξηθεί το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας έως το 2022

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1.300 μεγαβάτ νέας αιολικής ισχύος θα προστεθούν στο δυναμικό της Ελλάδας, σύμφωνα με τη μελέτη της WindEurope για τις προοπτικές της αιολικής ενέργειας την πενταετία 2018-2022 («Wind Energy in Europe: Outlook to 2022»), μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση του αιολικού δυναμικού κατά 50% σε σχέση με το τέλος του 2017.

«Η Ελλάδα οφείλει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της και να ξεπεράσει σημαντικά τη σημερινή εκτίμηση για νέες αιολικές εγκαταστάσεις στο προσεχές μέλλον, προκειμένου να παραμείνει στον δρόμο της πράσινης ενέργειας», επισημαίνει σε δήλωσή του, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μελέτης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Λαδακάκος και προσθέτει: «Για να συμβεί αυτό, απαιτείται ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του να προωθήσουν μαζικά –με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές– όλες τις επιλογές αιολικής ενέργειας: στην ηπειρωτική χώρα, στα νησιά και στη θάλασσα, με μεγάλα έργα, με μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με υβριδικά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αλλά και με μικρότερες επενδύσεις όπως και με την προώθηση των μικρών ανεμογεννητριών».

Αντίστοιχα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπεται η προσθήκη 17.400 μεγαβάτ αιολικών πάρκων κατ’ έτος έως το 2022, με αποτέλεσμα η αιολική ισχύς να φθάσει στα 258 γιγαβάτ από 182 που ήταν τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη, το 2019 αναμένεται να είναι χρονιά-ρεκόρ για νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20.500 μεγαβάτ. Η μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας παραμένει η Γερμανία, όπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 εγκαταστάθηκε σχεδόν η μισή νέα ισχύς της Ευρώπης (1.626 μεγαβάτ σε σύνολο 3.333 χερσαίων), ενώ στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν επιπλέον 1.120 μεγαβάτ θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Προκύπτει επίσης ότι η τάση της αγοράς κατευθύνεται σε γεννήτριες ολοένα μεγαλύτερης ισχύος που ξεπερνά και τα 10 μεγαβάτ για θαλάσσιες εγκαταστάσεις, καθώς και στον εκσυγχρονισμό / αντικατάσταση των ανεμογεννητριών που πλησιάζουν ή ξεπερνούν την ηλικία των 20 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή