Μια λύση που θα της εξασφαλίζει τη μη διατάραξη των σχέσεων με τους θεσμούς, αλλά και τη διατήρηση της προσδοκίας στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αναζητούσε μέχρι και χθες η κυβέρνηση για να διαμορφώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το προσχέδιο δεν είχε διαμορφωθεί, εν αναμονή πολιτικών εντολών, οι οποίες πιθανότατα θα δοθούν το Σαββατοκύριακο, με την επιστροφή του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου από τις ΗΠΑ.
Κάποια σενάρια που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τα οποία η κατάθεση του προσχεδίου θα αναβληθεί, διαψεύδονταν από αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου. Αλλωστε, την κατάθεση του προσχεδίου την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου προβλέπει το Σύνταγμα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές κρατούσαν τα χαρτιά τους κλειστά σε σχέση με το αν το προσχέδιο θα βασίζεται στην παραδοχή ότι θα κοπούν οι συντάξεις ή όχι.
Μέχρι πρότινος το οικονομικό επιτελείο προέκρινε την κατάθεση προσχεδίου με περικοπή συντάξεων –αφού αυτή είναι η μέχρι στιγμής συμφωνία– και διαπραγμάτευση στη συνέχεια για την αλλαγή των δεδομένων στο οριστικό σχέδιο.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αυτή παραμένει η πιθανότερη εκδοχή και τώρα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει προσχέδιο με παραδοχή για περικοπή των συντάξεων, ώστε να μην προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των θεσμών και στις αγορές, και στη συνέχεια, στις 15 Οκτωβρίου, όταν θα υποβληθεί το προσχέδιο στην Κομισιόν, θα υπάρχει και μια νεότερη εκδοχή χωρίς περικοπή συντάξεων, έτσι ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση με βάση τα στοιχεία της δεύτερης αυτής εκδοχής.
Σε κάθε περίπτωση, ερωτήματα υπάρχουν και για το κατά πόσον τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αρκετά πειστικά για να εξετασθεί η μη περικοπή. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν την έως τώρα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, για το 2019 η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει υπερπλεόνασμα (πέραν του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) περίπου 1 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί, όμως, διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι δεν θα ξεπερνά κατά πολύ τα 600 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού τη Δευτέρα που εκτιμάται ότι θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4%-4,2% του ΑΕΠ για το 2019 (έναντι 3,96% της πρόβλεψης του μεσοπρόθεσμου).
Για το 2018, οι προβλέψεις της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το υπερπλεόνασμα θα κυμανθεί στα 800-900 εκατ. ευρώ και άρα το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,8%-4% (έναντι 3,56% της πρόβλεψης του μεσοπρόθεσμου). Αυτό, όμως, θα χρειαστεί να δαπανηθεί εξ ολοκλήρου για τα αναδρομικά των ενστόλων, επομένως επί της ουσίας δεν θα υπάρχει υπερπλεόνασμα.