ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση του ευρώ σε επίπεδα περί τα 91,17 σεντς του δολαρίου προκάλεσε χθες η είδηση περί της αναιμικής ανάπτυξης του 0,7% που σημείωσε η Γερμανία στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Η είδηση διέψευσε την αισιοδοξία που είχε ενσπείρει την προηγούμενη ημέρα η θεαματική αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία με αποτέλεσμα το ευρώ να χάσει περί το 0,30% της αξίας του σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας οπότε βρισκόταν στα 91,44 σεντς του δολαρίου.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι οι απώλειες του ευρώ περιορίζονται από την προσδοκία για μείωση των επιτοκίων που αναζωπύρωσε χθες η απογοητευτική εικόνα της γερμανικής οικονομίας. Την προσδοκία ενέτεινε, άλλωστε, η έκκληση που απηύθηνε χθες στην ΕΚΤ ανώτατο στέλεχος της ομοσπονδίας γερμανικών εργατικών συνδικάτων DGB για μείωση των επιτοκίων. Πρόκειται για τον Χάϊντζ Πούτζχαμερ που τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο αναπτυξιακή νομισματική πολιτική» και αιτιολόγησε τη θέση του τονίζοντας ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν, το ευρώ ανεβαίνει και η ευρωπαϊκή οικονομία αποδυναμώνεται».

Το ευρώ σημείωσε, άλλωστε, ανάλογη υποχώρηση έναντι του γιεν κυμαινόμενο στα 109,73 γιεν ενώ κατά το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας βρισκόταν στα 110,09 γιεν. Οριακή υποχώρηση έναντι του γιεν σημείωνε, επίσης, το δολάριο αργά χθες το βράδυ κυμαινόμενο στα 120,37 γιεν από τα 120,38 γιεν, στα οποία βρισκόταν κατά το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας.

Αναλυτικότερα, τον Ιούνιο οι καθαρές εκροές για άμεσες ξένες επενδύσεις περιορίστηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ, περίπου στο ήμισυ του μέσου μηνιαίου όρου της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου. Αυτό οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των επενδύσεων από τη Ζώνη του Ευρώ προς το εξωτερικό, ενώ οι επενδύσεις των ξένων στη Ζώνη του Ευρώ έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα. Οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου παρουσίασαν καθαρές εισροές 27,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από τις οποίες τα 25,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην αγορά μετοχών και τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ στην αγορά ομολόγων. «Η αποεπένδυση των ξένων επενδυτών τόσο σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια όσο και σε εργαλεία της αγοράς διαθεσίμων (money market) στη Ζώνη του Ευρώ, που παρατηρήθηκε τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο, αντιστράφηκε τον Ιούνιο του 2001» σχολίασε η ΕΚΤ. Παράλληλα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ζώνης του Ευρώ με τον υπόλοιπο κόσμο διευρύνθηκε τον Ιούνιο στα 8,3 δισ. ευρώ έναντι 5,3 δισ. ευρώ τον Μάιο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο οποίο εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές περιλαμβάνονται υπηρεσίες και άλλες μεταβιβάσεις, παρουσίασε έλλειμμα 0,8 δισ. ευρώ, όπως και τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή