ΤΗΕ LEX COLUMN

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύγκριση με την Unilever, μια εταιρεία σε κατάσταση αέναης σχεδόν αναδιάρθρωσης, η Nestle δείχνει πολύ πιο αδρανής. Ωστόσο, η Nestle έχει ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης, ένα πρόγραμμα αποτελεσματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και σύντομα θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη εξαγορά. Η Unilever και η Nestle χαίρουν άκρας υγείας, αλλά η εικόνα τους διαφέρει. Κατά το πρώτο εξάμηνο, η Unilever παρουσίασε μέτρια ανάπτυξη αλλά εντυπωσιακά περιθώρια κέρδους. Η Nestle, αντίθετα, ανακοίνωσε ταχεία αύξηση των πωλήσεών της εις βάρος, όμως, των περιθωρίων κέρδους.

Συγκεκριμένα, η Nestle κατόρθωσε κατά το πρώτο εξάμηνο να σημειώσει αύξηση των πωλήσεών της κατά 4,6%. Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους, όμως, περιορίσθηκε από το 11,1% στο 10.5%. Για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται μερικώς η αλλαγή των λογιστικών μεθόδων και το κόστος του προγράμματος αποτελεσματικότητας, αλλά αυτά αναμενόταν να εξουδετερωθούν από ορισμένους ευνοϊκούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και η υποχώρηση της τιμής των κόκκων του καφέ. Στην πραγματικότητα το υψηλό κόστος της προώθησης στην αγορά και της διανομής επίεσαν τον ισολογισμό προς τα κάτω. Ο λόγος ενδέχεται να έγκειται στη διόγκωση των δαπανών για την προώθηση στην αγορά και για την παραγωγή μιας σειράς καινούργιων προϊόντων. Ο περιορισμός, πάντως, των περιθωρίων κέρδους έπεισε ορισμένους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Ετσι ο λόγος της τιμής της μετοχής της Nestle προς τα αναμενόμενα κέρδη για το 2002 προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων βρίσκεται στο 9,2 ελαφρώς κατώτερη δηλαδή εκείνου της Unilever. Η μεσοπρόθεσμη, όμως, αύξηση των κερδών της θα πλησιάζει εκείνη της Unilever. Δεδομένου, όμως, ότι η Unilever διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας του κόστους της αναδιάρθρωσής της και της εξαγοράς της Bestfoods, η διαφορά είναι στην πραγματικότητα μικρότερη.

Αργενινή/ΔΝΤ

Το δάνειο των οκτώ δισ. δολαρίων που θα χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Αργεντινή δεν είναι το «χέρι του Θεού» αλλά τουλάχιστον θα δώσει παράταση στο παιχνίδι. Το ΔΝΤ αύξησε γενναιόδωρα τα χρήματα που ευελπιστεί να εκταμιευθούν τον επόμενο μήνα, αποκαλύπτονας πόσο κοντά στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται το Μπουένος Αϊρες. Διαφορετικά δεν θα δικαιολογούνταν ένα δάνειο που δεν μπορεί ούτε καν να καλύψει τις εκροές ύψους 5,6 δισ. δολαρίων, οι οποίες σημειώθηκαν στις καταθέσεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Θα μπορούσε μάλιστα να εξανεμισθεί αν συνεχισθεί η απόσυρση των καταθέσεων.

Αναμένεται να παρέλθουν μήνες μέχρις ότου ετοιμάσει η Αργεντινή σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους της ύψους 130 δισ. δολαρίων. Εως τότε θα έχει διευκολυνθεί η συμμόρφωση της Αργεντινής με τους όρους του ΔΝΤ ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται η προσήλωση στον στόχο για μηδενικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και η υπερψήφιση νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των συμφωνιών κατανομής του εισοδήματος ανάμεσα στις επαρχίες της χώρας. Οι δύο αυτοί όροι ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά δυσχερείς για μια χώρα που αντιμετωπίζει αποπληθωρισμό και ύφεση. Εν όψει, πάντως, των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, τα δύο θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο. Το ακόμη δυσχερέστερο έργο της τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης με σκοπό την κάλυψη του χρέους και της υποτίμηση του νομίσματος φαίνεται ακόμη πιο ανέφικτο.

Το δυσκολότερο σημείο του σχεδίου του ΔΝΤ είναι η προσφορά τριών ακόμη δισ. δολαρίων για την υποστήριξη ενός αδιευκρίνιστου σχεδίου «εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω της αγοράς». Ο όρος αυτός μοιάζει σαν πρόσκληση προς τους πιστωτές από τον ιδιωτικό τομέα για να συμμετάσχουν στη διάσωση της Αργεντινής.

Και αυτό θα ήταν τολμηρή αρχή που περιβάλλεται από μυστήριο. Η Αργεντινή βρίσκεται εις αναζήτησιν πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα για τη συμπλήρωση των τριών δισ. δολαρίων. Εξ άλλου, 90 δισ. δολάρια από το χρέος της Αργεντινής είναι σε ομόλογα και οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο τεχνικού λάθους.

Κακοδαιμονία

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζει στο τέλος της η κακοδαιμονία των ηλεκτρονικών χρηματιστηριακών εταιρειών. Ο όγκος των συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε αρκετά φτωχός και έκτοτε σημειώνει επιδείνωση. Δεν αναμένεται ουσιαστική ανάκαμψη δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη και τη χλιαρή αντίδραση στις μειώσεις των επιτοκίων από πλευράς της Fed.

Οι ηρωικές ημέρες της φούσκας του Nasdaq μοιάζουν με μακρινή ανάμνηση. Κατά το τρίτο τρίμηνο, η TD Waterhouse, δεύτερη σε μέγεθος ηλεκτρονική χρηματιστηριακή, παρουσίασε κατά 76% μείωση των λειτουργικών της κερδών. Η επιβράδυνση στην αύξηση της πελατειακής βάσης, η πτώση των περιουσιακών στοιχείων και η εξαφάνιση των περιθωρίων κέρδους διαπνέουν ολόκληρο τον τομέα. Γι’ αυτό και οι σημαντικότερες ηλεκτρονικές χρηματιστηριακές, όπως η TDW, η Charles Schwab και η Ameritrade, δρομολογούν σχέδια αναδιάρθρωσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή