ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι πανευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρά την πτώση του κλάδου τηλεπικοινωνιών, όπως και την «βουτιά» που έκανε, για μια ακόμη φορά, η μετοχή της Bayer. Ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε χθες την απόσυρση του Baycol και από την ιαπωνική αγορά, μετά τις ΗΠΑ, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του τρέχοντος έτους κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Η τιμή της μετοχής της έχασε, χθες, 2,1%. Οσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις εμφάνισε η Sonnera, φινλανδικών συμφερόντων, με πτώση 5,2%.

Ωστόσο, η δυναμική άνοδος των μετοχών υψηλής τεχνολογίας έδρασε ως ένας αναχαιτιστικός παράγοντας στις προαναφερόμενες πτωτικές τάσεις, εξασφαλίζοντας στους πανευρωπαϊκούς δείκτες περιορισμένη άνοδο. Αναλυτικότερα, ο DJ Euro Stoxx 50 ανέβηκε κατά 0,6%, και ο ευρύτερος FTSE Eurotop 300 κατέγραψε άνοδο 0,2%, όταν η πλειοψηφία των συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχε λήξει.

Στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασε η τιμή της μετοχής της γαλλικής εταιρείας παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Alcatel, που ανέβηκε κατά 2,9%. Η μετοχή της αντίστοιχης σουηδικής, Ericsson, κέρδισε 2,9%, και εκείνη του φινλανδικού κολοσσού του κλάδου κινητής τηλεφωνίας, Nokia, ανέβηκε κατά 1%. Σχολιάζοντας την κατάσταση ο τεχνολογικός αναλυτής της SG Asset Management, Αντριου Τζάκσον, δήλωσε ότι «οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι περαιτέρω κακές ειδήσεις για τον κλάδο, όπως είναι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, θα ανακοινωθούν μετά την πάροδο δυο εβδομάδων… έτσι, σήμερα, είναι μια καλή ευκαιρία να κλείσουν υποτιμητικές θέσεις».

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Στη Φρανκφούρτη, κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης Dax, ανέβηκε κατά 0,56%, φθάνοντας τις 5.249 μονάδες. Η άνοδος του περιορίστηκε από τις απώλειες της Bayer. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, Volkswagen και DaimlerChrysler, με τις μετοχές τους να κερδίζουν 2,25% και 1,77%. Σημαντική, όμως, πτώση, της τάξεως του 32%, εμφάνισε η μετοχή της εταιρείας μεσαίας κεφαλοποίησης, Mg technologies, λόγω δημοσιεύματος που κυκλοφόρησε και αναφερόταν στις λογιστικές παρατυπίες της όσον αφορά τα έτη 1999/2000.

Στο Λονδίνο, η αρνητική εικόνα του κλάδου τηλεπικοινωνιών και του τραπεζικού επισκίασε τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον δείκτη FTSE 100 να χάνει 0,23%. Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, είχε απώλειες 0,05%, με «πρωταγωνιστή» τη μετοχή της France Telekom, η οποία έχασε 4,74%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1984, με απώλειες 2,36%, φθάνοντας τις 11.126,92 μονάδες. Αρκετές από τις μετοχές των κορυφαίων ιαπωνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας βυθίστηκαν. Χαρακτηριστικά, η Sony έχασε 4,15%, λόγω της ανησυχίας για επικείμενη μείωση των κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή