Βουτιά 12,3% στις τράπεζες σε μία εβδομάδα

Βουτιά 12,3% στις τράπεζες σε μία εβδομάδα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την προσπάθεια αντίδρασης στην αρχή της συνεδρίασης την οποία ακολούθησαν αρκετές εναλλαγές προσήμων, τελικά οι πωλητές κέρδισαν και πάλι το «στοίχημα» και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες και τον τραπεζικό δείκτη σε νέα χαμηλά 33 μηνών, με τη βουτιά στον κλάδο σε επίπεδο εβδομάδας να ξεπερνά το 12%, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων. Οπως δείχνουν τα πράγματα, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο χαμηλού τζίρου και έντονων πιέσεων από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει, με την αφαίρεση των τριών συστημικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Ελλάδας να αποδεικνύεται πιο «ηχηρή» για την αγορά από τα όποια σχέδια των Αρχών για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 625,69 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από το +0,95% έως και το -1,3%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,39%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 1%, ο τραπεζικός δείκτης με πτώση 0,72% στις 454,67 μονάδες κυρίως λόγω των πιέσεων σε Εθνική και Eurobank, αφού οι Alpha Bank και Πειραιώς κατάφεραν να «γυρίσουν» στα θετικά, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,84 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,76%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 12,3%.

Σε μια αγορά που έχει καθηλωθεί μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ ημερησίως, το άκουσμα τριών διαγραφών από τον δείκτη της Morgan Stanley ήταν επόμενο να κινητοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων, βάζοντας στο επίκεντρο της πίεσης και πάλι τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Αντίβαρο σε κάποιο βαθμό στην πίεση των πωλήσεων ήταν το σχέδιο το οποίο προτάθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, με το οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν έως και 50% τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους. Από εκεί και πέρα οι κινήσεις στην εγχώρια αγορά είχαν λίγο χρώμα αποτελεσμάτων, καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση να αξιολογήσουν την ικανοποιητική ώς τώρα δημοσίευση μεγεθών από τις εισηγμένες εταιρείες.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, φαίνεται πάντως να έχει πιθανότητες να αποτελέσει τη βάση για την αλλαγή του κλίματος στις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή