Κατάργηση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Κατάργηση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτακτική ανάγκη κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου επανέλαβε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόρος αυτός επιβλήθηκε για να μείνουν πρακτικά αφορολόγητες οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, ακόμα κι όσες βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικά περιοχές, όντας δηλαδή υψηλής αξίας. Επιπλέον, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, τυχόν κατάργησή του θα είχε σημαντικό όφελος στην οικονομία μακροπρόθεσμα, μέσω της σταδιακής αύξησης της κατανάλωσης.

Παράλληλα, ο κ. Παραδιάς σημείωσε τους κινδύνους απώλειας της περιουσίας που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα το κτηματολόγιο, με την εφαρμογή του τεκμηρίου ιδιοκτησίας του Δημοσίου αλλά και με τη μαζική δήλωση, ως δημοσίων, εκτάσεων που πριν από δεκαετίες ήταν μεν δασικές, αλλά που σήμερα έχουν ενταχθεί στον αστικό ιστό.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ είναι κάτι που εξετάζει με μεγάλη προσοχή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σύντομα θα τοποθετηθεί επ’ αυτού. Σημείωσε πάντως ότι στόχος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ με δίκαιο τρόπο, ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

Ν.Δ.: Μείωση ΕΝΦΙΑ 30%

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Ν.Δ. για τη φορολογία ακινήτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ώστε ο φόρος ακίνητης περιουσίας να μειωθεί περίπου στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, δρομολογεί τη σταδιακή μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από την κεντρική διοίκηση προς τους δήμους, ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Επιπλέον, θα υπάρχει ένας μηχανισμός εξισορρόπησης, ώστε οι δήμοι που θα έχουν λιγότερα έσοδα από την ακίνητη περιουσία να μπορούν να αντισταθμίζουν τη διαφορά με μεταφορά από τους δήμους που θα εισπράττουν περισσότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή