Ενεση κεφαλαίων για Eurobank η συγχώνευση με την Grivalia

Ενεση κεφαλαίων για Eurobank η συγχώνευση με την Grivalia

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα δημιουργεί για το τραπεζικό σύστημα η κίνηση συγχώνευσης της Eurobank και της Grivalia, μέσα από την οποία επισπεύδεται η πλήρης εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Αν και η κίνηση των δύο ομίλων βασίζεται στη μετοχική σχέση που έχουν ήδη τα δύο μέρη (Eurobank – Grivalia) μέσω της Fairfax, το αποτέλεσμα σχολιάζεται θετικά από την αγορά, καθώς επιταχύνει τις εξελίξεις και για τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς. Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που οι τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πρωτοβουλία Eurobank θα κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά του τραπεζικού συστήματος, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια και επιθετικές πολιτικές για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Eurobank, το σχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 15% το 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό το 2021, από 39% στο τέλος εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου φέτος. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία, «έχοντας αντιμετωπίσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ), η τράπεζα θα μπορέσει να εστιάσει στην επιστροφή στην ανάπτυξη και στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι περίπου 15,81 νέες κοινές μετοχές της Eurobank για κάθε μία κοινή μετοχή της Grivalia, ενώ οι μέτοχοι της Eurobank θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν. Πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η Grivalia θα προβεί σε (i) διανομή 40,5 εκατ. ευρώ (0,42 ευρώ ανά μετοχή Grivalia) μέσω μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου και (ii) διανομή 13,7 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους της και τα μέλη του Δ.Σ. Το νέο μετοχικό σχήμα θα είναι κατά περίπου 59% από μετόχους της Eurobank και κατά περίπου 41% από μετόχους της Grivalia. Η σχέση ανταλλαγής αντιστοιχεί σε πριμοδότηση 9% υπέρ των μετόχων της Grivalia, με βάση τις τιμές κλεισίματος της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2018.

Η μείωση του δείκτη των NPEs θα γίνει μέσα από τη μεταφορά σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) κόκκινων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ. Οπως διευκρίνισε η διοίκηση του ομίλου, η κίνηση αυτή δεν ματαιώνει την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει δρομολογηθεί. Το σχήμα προβλέπει την απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank και την απόσχιση όλων των υπαρχόντων στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού του νέου ομίλου, περιλαμβανομένων των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και εξαιρουμένων των μετοχών του SPV, των ενδιάμεσων τίτλων (mezzanine notes) και των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (junior notes), σε μια νέα τραπεζική θυγατρική, τη «νέα» Eurobank. Με αυτό τον τρόπο, η εισηγμένη Eurobank μετατρέπεται σε εταιρεία συμμετοχών (Holding Company), υπό την ομπρέλα της οποίας θα υπάρχει η «καλή» τράπεζα («νέα» Eurobank) και το SPV στην κατοχή του οποίου θα περάσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ. Οι senior τίτλοι θα μεταφερθούν στην Eurobank, ενώ οι mezzanine και junior τίτλοι θα παραμείνουν στη Holding Eurobank.

Μέσα από τη συγχώνευση δημιουργείται μια νέα τράπεζα, η οποία, εκτός από χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα έχει συνολικά κεφάλαια 5,3 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 900 εκατ. ευρώ θα είναι η κεφαλαιακή συνεισφορά της συγχωνευόμενης Grivalia. Επιπλέον άλλα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν από την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων της Eurobank, FPS. Αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων θα είναι η επιστροφή της τράπεζας σε διατηρήσιμη κερδοφορία, στοχεύοντας σε δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2020. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 19%, τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά, δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας Ι 16,6% και δείκτη CET1 με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ 13,8% (pro-forma με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τράπεζας, η συμμετοχή του ΤΧΣ θα μειωθεί στο 1,4% από 2,4% σήμερα και τα δικαιώματα του Ταμείου θα ισχύουν τόσο έναντι της τράπεζας όσο και έναντι της «νέας» Eurobank. Σε ανακοίνωσή του το ΤΧΣ κάνει λόγο για «διατήρηση της αξίας της συμμετοχής του» και σημειώνει ότι «προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον και κατοχύρωσε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής θα διασφαλιστούν πλήρως και δεν θα θιγούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τον νόμο 3864/2010 και την από 4/12/2015 συμφωνία-πλαίσιο με την τράπεζα Eurobank». Τόσο η συγχώνευση όσο και το σχέδιο επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπόκεινται σε εγκρίσεις γενικών συνελεύσεων της τράπεζας, του SSM και της DG Comp.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή