ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο – 2,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο, στα 18 δισ. οι προσφορές

anam-thumb-large-thumb-large-thumb-large--2-thumb-large

Πολύ ισχυρή ήταν η ζήτηση κατά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1,23% από το 1,32% που είχε διαμορφωθεί αρχικά. Στόχος είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία «χρηματοδοτούν» ουσιαστικά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει «επιβάλει» η πανδημία

Πιο αναλυτικά, το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης) ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,27% και στις 145 μ.β πάνω από το mid swap, πριν υποχωρήσει εκ νέου στις 140 μ.β (+ mid swaps) και στο 1,23% όπου και διαμορφώθηκε τελικά.

Οι έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις διαδικασίες του re-opening του 10ετούς τίτλου, ο οποίος είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%. Σημειώνεται πως οι ανάδοχοι δεν είναι ίδιοι με αυτούς του Ιουνίου, όπου ήταν οι Goldman Sachs, BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, HSBC και JP Morgan.  

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για αυτήν την κίνηση κρίνεται σημαντική από τους αναλυτές, καθώς η Ελλάδα βγαίνει πριν από τον… συνωστισμό που αναμένεται να δημιουργηθεί από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας των χωρών της Ευρωζώνης το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, και παράλληλα η έξοδος επιχειρείται πριν από τις ανακοινώσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου αύριο Πέμπτη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεταβλητότητα και πιέσεις στην αγορά.

Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 34,7 δισ. ευρώ ενώ έχει υπολογιστεί πως για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας θα χρειαστούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος του έτους (μετά τα 14 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί), τα οποία και αναμένεται να καλυφθούν από εκδόσεις κρατικών τίτλων καθώς και από τους πόρους της Ε.Ε. Στόχος είναι τα ταμειακά διαθέσιμα να διατηρηθούν κοντά στα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Χρ. Σταϊκούρας: Άλλη μία σημαντική επιτυχία

«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για τρίτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την επιτυχία της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. 

«Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών  της πανδημίας. Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.