Χωρίς πυξίδα το ξεκίνημα στο Χ.Α.

Χωρίς πυξίδα το ξεκίνημα στο Χ.Α.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αφενός καλείται να δώσει συνέχεια στα χθεσινά απροσδόκητα κέρδη, αφετέρου είναι αντιμέτωπο με μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών πιέσεων, οι οποίες αντανακλώνται και στην εικόνα της Ευρώπης. 
Η συνεδρίαση της Πέμπτης έκρυβε μία έκπληξη, καθώς η αγορά στο β’ μισό της ημέρας βρήκε αρκετά στηρίγματα (+6,22% η μετοχή του Μυτιληναίου) και κατάφερε να κλείσει ανοδικά κατά 0,98% και να διαμορφωθεί στις 637,95 μονάδες -παρά την αρχική προβληματική εικόνα και τον χαμηλό τζίρο.
Σήμερα, ωστόσο, λίγο μετά το εναρκτήριο κουδούνι, ο Γενικός Δείκτης αμφιταλαντεύεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, προσπαθώντας να βρει κατεύθυνση, η οποία θα τον οδηγήσει πέραν του τεχνικού ορίου των 640 μονάδων. Την ίδια ώρα, εξίσου ευμετάβλητη και χωρίς πυξίδα είναι η πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος κινείται πέριξ των 1.530 μονάδων. Ο τζίρος των συναλλαγών, από την πλευρά του, είναι και πάλι απογοητευτικός, καθώς δεν ξεπερνάει μέχρι στιγμής τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα, απουσιάζουν προς ώρας τα τραπεζικά στηρίγματα, με τις μετοχές του κλάδου να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις και να επισκιάζουν την ευρύτερη εικόνα του Χ.Α. Όσον αφορά το ταμπλό, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η άνοδος της μετοχής του Σαράντη κατά 1,90%, της Τέρνα Ενεργειακής κατά 1,70%, καθώς και της Lamda Development κατά 1,08%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ διολισθαίνει κατά 2,64% και της Viohalco κατά 0,50%.

Παραμένει η αβεβαιότητα  

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η εικόνα του Χρηματιστηρίου θα παραμείνει θολή και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς το σπιράλ προκλήσεων θα συνεχίσει να πλανάται πάνω από τη λεωφόρο Αθηνών. Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και οι ελλοχεύοντες δημοσιονομικοί κίνδυνοι συγκροτούν ένα κοκτέιλ, το οποίο προκαλεί έντονη νευρικότητα, μην επιτρέποντας στον Γ.Δ.  να πορευτεί προς τις 650 μονάδες. 
“Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής με συνέπεια τη διατήρηση της συναλλακτικής απαξίωσης. Με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί βαρίδι, καθώς το εκτεταμένο moratorium που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους αναμένεται να οδηγήσει σε νέα γενιά κόκκινων δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Έτσι, έχει μείνει ένας μικρός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων να υπερασπίζεται το Γενικό Δείκτη” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνης, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

H εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα παραμένει προβληματικό, καθώς η άνοδος της Τετάρτης αποδείχθηκε βραχύβια, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι πιέσεις στον τεχνολογικό τομέα της Wall Street, συμπαρασέρνοντας και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Πέμπτης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 405 μονάδων, υποχωρώντας στις 27.534 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,76% στις 3.339 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq απώλεσε 221 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 10.919 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στο έντονο πτωτικό κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων (σ.σ. με εξαίρεση την Τετάρτη). 
Από τις εξελίξεις δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και η σημερινή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δέχονται πιέσεις και από το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 367 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,24% στις 13.176 μονάδες. Εικόνα στασιμότητας παρατηρείται και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT